Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ωροπος Αττικής --Δωρεάν περιηγήσεις στο Αμφιάρειο



Την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα σημαντικό ιερό της αρχαιότητας θα έχουν για δύο Κυριακές οι κάτοικοι και τουρίστες της ευρύτερης περιοχής του Ωροπού Αττικής
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Αγίας Βαρβάρας, και του Καλάμου μαζί με τον φορέα MOnuMENTA διοργανώνουν περιηγήσεις στο Αμφιάρειοτο ιερό της αρχαιότητας που διασώζεται ακόμη σε μία κατάφυτη περιοχή πάνω από τον Κάλαμο της Αττικής.
Σε δύο Κυριακές, στις 31 Ιουλίου και στις 21 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να περπατήσουν στον αρχαιολογικό τόπο και να μάθουν σημαντικές πτυχές της πλούσιας ιστορίας του.
Στον χώρο διασώζονται κατάλοιπα του θεάτρου, της στοάς, των λουτρών, βάθρα αγαλμάτων και βωμοί καθώς και ερείπια εγκαταστάσεων και κατοικιών που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του ιερού. Το Αμφιάρειο το οποίο ιδρύθηκε το 431-415 π. Χ. και λειτούργησε έως τον 3ο μ. Χ. αιώνα ήταν τόπος λατρείας, μαντείο και θεραπευτήριο.
Βασικός στόχος της προσπάθειας είναι να γνωρίσουν τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι παραθεριστές τον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρισκόταν το ιερό του αρχαίου Ωρωπού, που ήταναφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο. Πρώτη δράση των συλλόγων μάλιστα είναι η κινητοποίηση για τη χρηματοδότηση της μελέτης προστασίας και ανάδειξης του θεάτρου, που βρίσκεται μέσα στο ιερό.
Σε συνεργασία έτσι, με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα» ανοίχθηκε ένας κουμπαράς όπου κάτοικοι και φίλοι της περιοχής μπορούν να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. (Εθνική Τράπεζα 040/48312096).
Ως σημείο συνάντησης για την περιήγηση στο αρχαίο ιερό έχει οριστεί η είσοδος του στις 11 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου