Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Έλληνικές επιτυχίες στην Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας


Ολυμπιονίκης του πνεύματος αναδείχτηκε πριν από ένα μήνα ένας 17χρονος από την Κηφισιά. 
Ο Ορφέας Ζορμπαλάς που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη 19η Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας μαζί με την Ελένη Ισμαήλου, κατέλαβε  την τρίτη θέση ενω και η  Ελένη Ισμαήλου κατέλαβε υψηλή θέση στην τελική κατάταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος της Ελλάδος (7.1 / 10) κατέταξε τη χώρα μας στην πρώτη δεκάδα.
Ηταν η πρώτη φορά που η χώρα μας έλαβε μέρος στη διοργάνωση, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το τυπικό που θέλει τους εκπροσώπους των χωρών να προκύπτουν από εθνικούς διαγωνισμούς. Από τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιος διαγωνισμός, τα δύο παιδιά επελέγησαν από σχολικούς διαγωνισμούς.
Τον Ορφέα που φοιτά στο Κολλέγιο Αθηνών παρακίνησε ο καθηγητής του στο σχολείο που είχε ήδη διακρίνει το ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία. "Το περασμένο καλοκαίρι είχα λάβει μέρος σε σχετικό επιμορφωτικό πρόγραμμα του Χάρβαρντ και είναι ένα πεδίο γνώσεων που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα" λέει στο "Εθνος".
"Εβλεπα τα παιδιά να θαυμάζουν το ελληνικό πνεύμα και σκεφτόμουν ότι στη χώρα μας δεν δίνουμε καμία σημασία", τονίζει ο 17χρονος Ορφέας Ζορμπαλάς που επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Βιέννη με το χάλκινο μετάλλιο Φιλοσοφίας
Περιγράφοντας την εμπειρία του στην Ολυμπιάδα ο Ορφέας δεν στέκεται τόσο στο διαγωνιστικό μέρος όσο στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που, όπως λέει, του έμαθαν πολλά καινούργια πράγματα.
"Ο διαγωνισμός κράτησε μόνο μία μέρα και σε αυτόν έπρεπε να γράψουμε ένα δοκίμιο πάνω σε κάποιο φιλοσοφικό θέμα. Τις υπόλοιπες μέρες μάς έκαναν ξενάγηση στη Βιέννη, ενώ είχαμε και την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διάφορα σεμινάρια φιλοσοφικής και πολιτιστικής ανταλλαγής" τονίζει.
Ο Ορφέας απορεί για το πώς είναι δυνατόν να υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στη χώρα στην οποία γεννήθηκε. Οπως λέει είναι το πιο περιφρονημένο από τα μαθήματα κατεύθυνσης και στις περισσότερες περιπτώσεις διδάσκεται από φιλόλογους και όχι από εξειδικευμένους καθηγητές. "Εβλεπα τα παιδιά από τις άλλες χώρες να θαυμάζουν το ελληνικό πνεύμα και σκεφτόμουν ότι εμείς δεν δίνουμε καμία σημασία. Ευτυχώς που στο σχολείο μου είχα εξειδικευμένο καθηγητή που με βοήθησε πολύ".

Προτεραιότητες
Οπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, ο Ορφέας έχει και άλλα ενδιαφέροντα εκτός από το διάβασμα και τη φιλοσοφία. "Παίζω κιθάρα και μέχρι πέρυσι έκανα κικ μπόξινγκ, αλλά έπρεπε να σταματήσω λόγω των αυξανόμενων υποχρεώσεών μου".
Η τελευταία χρονιά στο λύκειο θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον Ορφέα από την άποψη ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα.
Ο στόχος του είναι μια θέση σε κάποιο κορυφαίο αμερικάνικο πανεπιστήμιο, για τις εισαγωγικές εξετάσεις του οποίου ετοιμάζεται πυρετωδώς. "Στα αμερικάνικα πανεπιστήμια υπάρχει η ειδικότητα ΡΡΕ (φιλοσοφία, πολιτική, οικονομία) που με ενδιαφέρει πάρα πολύ, αλλά δεν προσφέρεται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν με δεχτούν σε κάποιο αμερικάνικο πανεπιστήμιο θα προετοιμαστώ για την Πάντειο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου