Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Μαύρη επέτειος για Κύπρο και o Ερντογάν προκαλεί ξανά....

Σήμερον την πρωίαν τουρκικά πλοία... Κάπως έτσι ξυπνήσαμε το πρωί του Σαββάτου, 20 Ιουλίου 1974. Ήταν το πρώτο επίσημο ανακοινωθέν από το κρατικό ραδιόφωνο που μιλούσε για την τουρκική εισβολή στο νησί μας από την όμορφη Κερύνεια. Ακολουθούσαν και άλλα, που έκαναν αναφορά στην προέλαση του Αττίλα και τη σθεναρή αντίσταση της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ. Μια άνιση μάχη σε έναν προδομένο αγώνα, όπου ο κυπριακός Ελληνισμός θρήνησε αρκετά παιδιά του, άλλοι είναι ακόμα αγνοούμενοι, ενώ χάθηκε το 37% του κυπριακού εδάφους.
Τριάντα εφτά χρόνια από τότε. Σάν σήμερα η Κύπρος ζούσε μια εθνική τραγωδία. Δεν ξεχνούμε και ούτε πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ. Θλίψη, πόνος, συγκλονισμός για τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Τιμή και δόξα στους νεκρούς μας.
Μια μαύρη επέτειος, που πρέπει όχι μόνο να μας θυμίζει την προδοσία του τόπου μας, αλλά και να μας δίνει τα σωστά μηνύματα για το μέλλον. 




ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ"

Δεν θα δεχθούμε την προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την...
προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή, απάντησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης. «Πώς μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ή να δεχθούμε την προεδρία τους στην ΕΕ, από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση; Δεν μας ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί η ΕΕ. Ας το σκεφτόταν όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση», δήλωσε ο κ. Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για τα κατεχόμενα, εν όψει της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος στην Κύπρο. «Έκαναν λάθος και δεν μας φέρθηκαν έντιμα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι. Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους», πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η εισβολή του 1974 «διασφάλισε την υπόσταση, την ασφάλεια, τα δικαιώματα και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο». «Εάν ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις του, το Κυπριακό δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα που περιορίζεται στην Κύπρο. Είναι ένα θέμα που έχει περιφερειακές διαστάσεις και διεθνείς και παγκόσμιες επιδράσεις. Για το λόγο αυτό η λύση θα προσφέρει νέες προοπτικές, όχι μόνο για τις πλευρές στην Κύπρο, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής και θα συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Η λύση, στη νέα περίοδο που έχουμε εγκαινιάσει με την Ελλάδα, την άλλη εγγυήτρια χώρα, θα είναι και δυναμική για ενίσχυση των θεμελίων του κοινού μας μέλλοντος» τόνισε. «Σε περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί, σε σύντομο διάστημα, μία λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα στηρίζεται στα δύο ιδρυτικά κράτη» σημείωσε. «Δεν μπορούμε να κρατάμε επ' αόριστον άλυτο το πρόβλημα της Κύπρου. Δεν μπορούμε να κρατάμε σε αοριστία το μέλλον των πλευρών. Η Κύπρος πρέπει να καταλήξει στο συμβιβασμό» συμπλήρωσε. «Η Τουρκία είναι έτοιμη, πάντα σε συνεργασία στο θέμα αυτό με την Ελλάδα, ακόμη και με την Αγγλία. Και ο ελληνοκυπριακός λαός πρέπει να κάνει θαρραλέα βήματα για τη λύση» είπε. «Εάν προβλέπεται ένα κοινό μέλλον για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί εφαρμόζοντας περιορισμούς σε βάρος των Τουρκοκυπρίων» είπε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου