Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Και επίσημα συμφωνία Άγκυρας – Shell για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο


Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα «Sabah», συμφωνία για τη διεξαγωγή ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Τουρκία υπογράφει...
σήμερα η Αγκυρα με τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell.

Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια των υπογραφών δε μπορεί να αποκλειστούν εντάσεις κατά τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι ναι μεν η Αγκυρα υποστηρίζει μεν πως θα πραγματοποιηθούν εντός της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η ίδια όμως δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στο Καστελλόριζο ούτε και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει πως οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά της Αττάλειας, ενώ όπως αναφέρει η Sabar στην τελετή υπογραφής θα παραβρεθούν υψηλόβαθμα στελέχη της Shell και από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν με τα έξοδα τις Shell και τα έσοδα που θα προκύψουν από την ανεύρεση φυσικού αερίου ή πετρελαίου θα μοιραστούν 50%-50% ανάμεσα στην Τουρκία και τη Shell.

Να θυμίσουμε τέλος, ότι η Αγκυρα έχει υπογράψει πρόσφατα παράνομη συμφωνία με το ψευδοκράτος , η οποία καθορίζει τη μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα, και στη συνέχεια προαναγγέλθηκε συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), στη Shell και στο ψευδοκράτος.



www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου