Η τεχνολογία των υπερήχων, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των ιατρικών διαγνώσεων, τώρα αξιοποιείται θεραπευτικά για την ταχύτερη αποκατάσταση των καταγμάτων και μάλιστα των πιο απαιτητικών.
Μάλιστα η νέα καινοτομία εμφανίζεται στην ίδια σκωτσέζικη πόλη, τη Γλασκώβη, όπου στη δεκαετία του ’50 εγκαινιάστηκε η διαγνωστική χρήση των υπερήχων.
Τη νέα τεχνική εφαρμόζει ο ορθοπεδικός χειρούργος Άνγκους ΜακΛιν της ορθοπεδικής κλινικής του Βασιλικού Νοσοκομείου της Γλασκώβης, σύμφωνα με το BBC. Η νέα μέθοδος επιταχύνει κατά το ένα τρίτο τουλάχιστον, κατά μέσο όρο, το χρόνο αποκατάστασης των ασθενών με σοβαρά κατάγματα.
Η νέα μέθοδος, που είναι απλή και ανώδυνη, λειτουργεί θεραπευτικά, επειδή οι υπέρηχοι δονούν τα κύτταρα στην περιοχή του κατάγματος, πράγμα που ενεργοποιεί και επιταχύνει την αναγέννηση του σπασμένου οστού. Η δόνηση των κυττάρων διευκολύνει την απομάκρυνση των βακτηρίων από την περιοχή του τραύματος και, παράλληλα, τη γέννηση νέων οστικών κυττάρων.
Προς το παρόν, πάντως, λόγω του υψηλού κόστους (περίπου 1.000 λίρες ανά ασθενή), οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται μόνο σε πολύπλοκα κατάγματα. Μελλοντικά αναμένεται να πέσει το κόστος και οι υπέρηχοι να χρησιμοποιούνται ακόμα και σε κατάγματα ρουτίνας.
Όπως δήλωσε ο ΜακΛιν, πριν χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά οι υπέρηχοι, ορισμένα κατάγματα θεραπεύονταν με μεγάλη δυσκολία ή και καθόλου. Η εμπειρία δείχνει ότι οι υπέρηχοι όχι μόνο επιταχύνουν την όλη διαδικασία έως και κατά 40%, αλλά επίσης βοηθούν στο σωστό «δέσιμο» των οστών.
Οι υπέρηχοι, που αποτελούσαν μια μετεξέλιξη της πολεμικής τεχνολογίας του σόναρ (ηχητικού εντοπισμού υποβρυχίων), πρωτοπαρουσιάστηκαν μεταπολεμικά στη Γλασκώβη από τον καθηγητή Ίαν Ντόναλντ και την ομάδα του, που κατάφεραν να παράγουν τις πρώτες εικόνες του εσωτερικού του σώματος. Έκτοτε το νέο διαγνωστικό εργαλείο γνώρισε ευρεία εξάπλωση διεθνώς μέχρι σήμερα, ιδίως στις εγκύους γυναίκες.
Τώρα για πρώτη φορά οι υπέρηχοι αποδεικνύεται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και ως θεραπευτικό εργαλείο στην ορθοπεδική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου