Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΑΟΖ: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση




Του Βασίλη Κικίλια*
 Ο «πατέρας» του πολιτικού ρεαλισμού της κυρίαρχης σχολής σκέψης στις διεθνείς σχέσεις και τις στρατηγικές σπουδές, Θουκυδίδης, ο δικός μας Θουκυδίδης, έχει τονίσει μεταξύ άλλων πως «Η κυριαρχία στη θάλασσα είναι τεράστιο πλεονέκτημα».
Για μια χώρα σαν την Ελλάδα που περιβάλλεται από θάλασσα το στρατηγικό πλεονέκτημα, δυστυχώς αιώνες τώρα παραμένει «στα χαρτιά».

Κι όμως η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία ακόμη και σήμερα. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ κάτι που ακόμα δεν έχει κάνει εξ αιτίας φοβικών συνδρόμων, θα διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία και θα παράγει πλούτο για τη χώρα.

Γι αυτό το λόγο ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ την έθεσε ως μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές προτεραιότητες.
Με οικονομικούς όρους αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας, τη παραγωγή του εθνικού μας πλούτου.
Με πολιτικούς όρους ισχυροποιεί τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Πλούτος και Εθνική Κυριαρχία μαζί.

Με λίγα λόγια η αρχή της Νέας Ελλάδας, της «Άλλης Ελλάδας» που όλοι μας οραματιζόμαστε.
Μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς να ορίζουμε αυτή την ανάπτυξη. Ποια είναι αυτή η ατμομηχανή που θα τραβήξει το κάρο από την λάσπη της ύφεσης; Πως θα εισέλθουμε στην φάση της παραγωγής πλούτου; Πως θα βάλουμε νερό στο μύλο της ανάπτυξης;
Μας έμαθαν εμάς τους κληρονόμους να ξεπουλάμε με ελαφριά καρδιά τα ασημικά των πατεράδων μας. Στην ουσία όμως ξεπουλάμε τα οστά των προγόνων μας!
Μας έμαθαν να περιμένουμε αναπτυξιακούς νόμους και επιδοτήσεις. Μας υπόσχονται οι κυβερνώντες μια ανασυγκρότηση των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών. Δυστυχώς δε μπορούμε να ξαναγίνουμε οι πλακοραφούδες της Ευρώπης, γι αυτό αγωνίζονται να μειώσουν το μεροκάματο με εσωτερική υποτίμηση και απανωτά μνημόνια. Αυτό όμως το κάνει η Κίνα, και το κάνει φτηνά. (Χωρίς καμία δόση υποτίμησης)
Πως θα βγάλουμε τη τρόικα και τη μόνιμη επιτροπεία πάνω από το κεφάλι μας, αν δεν εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που κρύβεται στο υπέδαφός μας; Πως θα διαπιστώσουμε τι κρύβει το υπέδαφος αν δεν προβούμε σε έρευνες; Και πως αλήθεια θα ερευνήσουμε, αν δεν τολμήσουμε να οριοθετήσουμε αυτό που το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας μας ορίζει ως αποκλειστικό μας δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης;
Σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν ακούσαμε τους “eιδικούς” τους  “ eπαγγελματίες” αυτούς που ερευνούν στηριζόμενοι στο Δίκαιο στη Γνώση και στο Όραμα.
Για αυτό το Σάββατο 12 Νοεμβρίου (11.00-14.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, Λ. Συγγρού 103-105) θα έχω τη τιμή να οργανώσω μια δημόσια εκδήλωση συζήτησης και προβληματισμού με θέμα: ΑΟΖ: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση.
Απάντηση σε αυτούς που επιμένουν να ισχυρίζονται ψευδέστατα πως η ΑΟΖ είναι μόδα και θα περάσει!! Με αυτό τον τρόπο όμως δεν μειώνεται η αξία της ΑΟΖ. Απλά αγνοούν την αξία της ΑΟΖ και αδιαφορούν για το εάν και πως η ανακήρυξη της αποτελεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Αγωνιώ και προβληματίζομαι. Συντάσσομαι με όλους αυτούς που στο αδιέξοδο του μονοδρόμου των Μνημονίων βλέπουν φως από την χαραμάδα που στέλνουν οι μελέτες των ειδικών, η τόλμη των Κυπρίων που είναι μια ανάσα από το να ανακοινώσουν κοιτάσματα που μπορούν να τροφοδοτούν την Ευρώπη ενεργειακά για τα επόμενα 100 χρόνια!!!
Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου  στο τραπέζι της ημερίδας θα βρίσκεται ό,τι καλύτερο και πιο εξειδικευμένο διαθέτει ο Ελληνισμός σε ανθρώπινο δυναμικό πάνω στον τομέα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ και του Δικαίου της Θάλασσας.
Θα είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Maryland ΗΠΑ, Θεόδωρος Καρυώτης και ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ενώ υπάρχει η επιθυμία να βρίσκεται μαζί μας και οΣόλων Κασίνης ο Διευθυντής των ερευνών της Κύπρου στο οικόπεδο 12.
Θα συζητήσουμε και θα προβληματιστούμε στο πως και γιατί η ΑΟΖ αποτελεί λύση στα προβλήματα της χώρας μας και κυρίως ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της Νέας Ελλάδας που όλοι μας οραματιζόμαστε.
Οι πολιτικές μοιρολατρίας και μειοδοσίας ανήκουν στο παρελθόν.
Ήρθε η στιγμή να πάψουμε να είμαστε…”τροπαιούχοι του άδειου λόγου”…αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει και δε θα μας το συγχωρέσει ποτέ αν δεν είμαστε “εκεί”.
Συζητάμε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου
*Ο Βασίλης Κικίλιας είναι Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη Περιφέρεια Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου