Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Υδωρ πολιτισμού σε 145 μουσεία, με ελεύθερη είσοδο



Αφορμές για ν' ανοίξουν τα μουσεία ψάχνουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Και ιδού μία: Ο εορτασμός «Φωνές νερού μυριάδες», που συνδέει τον πολιτισμό με το περιβάλλον.
Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου θα είναι ελεύθερη η είσοδος σε 145 δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση. Δύο μέρες πριν, 6 και 7 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους.
Γιατί, όμως, από τη φύση διάλεξαν μόνο το νερό; Γιατί είναι «σύμβολο αρχέγονης σοφίας, μέσο καθαρτήριο και αναγεννητικό, μέσο εξαγνισμού, πηγή ζωής και απειλείται σήμερα περισσότερο από ποτέ. Το νερό, με την εκπληκτική πολυμορφία και τις αντιθέσεις του, προηγείται κάθε μορφής τέχνης και στηρίζει κάθε δημιουργία, ανεξάρτητα από την εποχή ή τις ιδιομορφίες της κοινωνίας στην οποία ανήκει ο καλλιτέχνης. Η ποίηση μπορεί να το περιγράψει και να το εξυμνήσει, η γλυπτική να το συμβολίσει, η ζωγραφική να το απεικονίσει».
Ετσι, όσοι πιστοί, μπορούν να πάνε να δουν το μοναδικό σωζόμενο Δημόσιο Λουτρό των νεότερων χρόνων στην Αθήνα, το Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα. Εκεί θα γίνει και η εναρκτήρια εκδήλωση του εορτασμού. Στους χώρους του την προσεχή Δευτέρα (6 μ.μ.), η Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών του ΥΠΠΟΤ θα παρουσιάσει την οπτικοακουστική εγκατάσταση της Δανάης Στράτου «The river of life» (Το ποτάμι της ζωής), έργο που παραχωρεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για τη βιντεοσκοπημένη εικόνα των εφτά πιο σημαντικών ποταμών της Γης: Δούναβης, Νείλος, Αμαζόνιος, Μισισιπής, Νίγηρας, Γιανγκτσέ και Γάγγης, μέσα από τη ροή των οποίων αναδεικνύεται και ξεδιπλώνεται συνάμα ο αέναος κύκλος της ζωής του πλανήτη.
Οι εκδηλώσεις αναλυτικά στο site του υπουργείου Πολιτισμού: www.culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου