Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Απλοποιείται η πιστοποίηση Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης


Ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης και υποστήριξης των παραγωγών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της χώρας μας, έχει σε εξέλιξη ο Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) - AGROCERT.
Μάλιστα, ο Οργανισμός προκειμένου να προστατεύσει τα αναγνωρισμένα προϊόντα ποιότητας και τους παραγωγούς τους, προχωρά άμεσα στον ανασχεδιασμό και στην απλούστευση των διαδικασιών πιστοποίησης, με τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού αλλά και στη διασύνδεση του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για επέκταση των ελέγχων από το χωράφι ως το ράφι.
Επιπλέον, αυστηροποιεί τους ελέγχους για την τήρηση και τεκμηρίωση της ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων πιστοποιημένων προϊόντων και την αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων νοθείας ή "Ελληνοποιήσεων".
Το πρόγραμμα υποστήριξης του ΟΠΕΓΕΠ περιλαμβάνει τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην κατεύθυνση της ορθής τήρησης των κανόνων παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας, των απαιτήσεων πιστοποίησης, αλλά και της προστασίας των προϊόντων από τη νοθεία. Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγες ημέρες στον Λαιμό του Δήμου Πρεσπών με τους παραγωγούς των αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) "Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας" και "Φασόλια Πλακέ Μεγαλόσπερμα Πρεσπών Φλώρινας". 
Στη συνάντηση στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του AGROCERT Παναγιώτης Βασιλόπουλος,συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πρεσπών Β. Τσέπας και Ορεστίδος Π. Κεπαπτσόγλου,
 παραγωγοί και εκπρόσωποι των εμπορικών επιχειρήσεων φασολιών, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και γεωτεχνικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου