Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η Coca Cola 3Ε πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους



δρομος, χιλιαδες, σχεδιο, μειωση
« Η Coca Cola 3Ε πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους »
Mείωση σε 3 από τα 5 εργοστάσια Σε κλίμα αβεβαιότητας βρίσκονται εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στην Coca Cola 3Ε , μετά τις ...ανακοινώσεις της πολυεθνικής για κλείσιμο δύο εργοστασίων παραγωγής, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα . Το σχέδιο της επιχείρησης προέβλεπε τη μείωση σε 3 από τα 5 εργοστάσια που....διατηρεί στην Ελλάδα. Οι γραμμές παραγωγής των προς κλείσιμο μονάδων επρόκειτο να μεταφερθούν σε Σχηματάρι, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η μετάβαση στη νέα λειτουργική δομή θα επηρεάσει 30 εργαζόμενους .

Ωστόσο, η διοίκηση της Coca Cola 3Ε είχε προετοιμάσει το έδαφος, με μπαράζ απολύσεων το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, τις απολύσεις -που ξεπερνούν τις 300- προσπάθησε να καλύψει κάτω από τον επίπλαστο όρο των οικειοθελών αποχωρήσεων . Παράλληλα, προσπάθησε να εντείνει την εργολαβοποίηση τμημάτων της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας και κατάφεραν να ματαιώσουν τα σχέδια της Coca Cola 3Ε στη μονάδα της Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία επαναπροσέλαβε τους απολυμένους εργάτες και σταμάτησε τις εισαγωγές προϊόντων από τη Βουλγαρία, που σήμαιναν συρρίκνωση της παραγωγής στην Ελλάδα και νέες απολύσεις.

Ωστόσο, εγγυήσεις για το μέλλον δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους της πολυεθνικής, πέρα από τη συλλογική τους δράση ενάντια στις αποφάσεις της διοίκησης που ενδεχομένως θα συνεχίσει να παίρνει εις βάρος τους.

Όλα αυτά, τη στιγμή που η Coca Cola 3Ε συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις εισηγμένες με τα μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα για το 2011. Τα διαθέσιμά της έφτασαν στα 476,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση -εν μέσω οικονομικής κρίσης- κατά 150 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2010.

trelokouneli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου