Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ιστορικό χαμηλό για τη δημοτικότητα της Μέρκελ



Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου έφθασε η δημοτικότητα του συντηρητικού κόμματος...
της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, μετά την πανωλεθρία που υπέστη στις περιφερειακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern είναι η δεύτερη αυτή την εβδομάδα που δείχνει σημαντική μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) - μεγάλους νικητές των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η δημοσκόπηση της Forsa δείχνει τη στήριξη προς τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ να μειώνεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο 31% -- το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011 και μειωμένο από το 38% του Φεβρουαρίου.

Η δημοτικότητα του SPD αυξήθηκε μια ποσοστιαία μονάδα στο 27%, μόλις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω.

«Η εκλογική καταστροφή (στη ΒΡΒ) ενόχλησε πολλούς από τους υποστηρικτές της CDU» είπε ο επικεφαλής της Forsa, Μάνφρεντ Γκέλνερ. «Οι ήττες σε εκλογές κρατιδίων συχνά οδηγούν σε τέτοιου είδους πτώση της δημοτικότητας».

Ο Γκέλνερ είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δημοτικότητα της ίδιας της Μέρκελ έχει πληγεί από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Στην ερώτηση ποιά από τις δύο προτιμάτε μεταξύ της νικήτριας των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Χανελόρε Κραφτ και της Μέρκελ, το 48% απάντησε την νυν καγκελάριο και μόλις το 29% την κεντροαριστερή αντίπαλό της.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης συνιστά πηγή ανησυχίας για το κόμμα της Μέρκελ. Μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα, εμφανίζει την CDU να προηγείται μόλις κατά μια ποσοστιαία μονάδα του SPD.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου