Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

H Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ενσωματώνεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο



Mε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθίσταται πλέον και μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ενισχύει τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, ενώ αφαιρεί από την Άγκυρα κάθε δικαιολογία στις απειλές της κατά των δύο χωρών.
Το Δικαστήριο, στην απόφαση του σε προσφυγή Ολλανδού πολίτη εναντίον πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας του, στηρίχθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τα άρθρα που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των κρατών εντός της αποκλειστικής οικονομικής τους ζώνης.
Ιδιαίτερα σημαντική για την περίπτωση της Κύπρου είναι η παράγραφος 33 της απόφασης, η οποία αναφέρει ότι «όπως προκύπτει από το άρθρο 77 της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας, το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας για τους σκοπούς της εξερευνήσεώς της και της εκμεταλλεύσεως των φυσικών πόρων της».
Επιπλέον, αναφέρει ότι «τα δικαιώματα αυτά είναι αποκλειστικά, υπό την έννοια ότι, αν το παράκτιο κράτος δεν εξερευνά την υφαλοκρηπίδα ή δεν εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, ουδείς δύναται να αναλαμβάνει παρόμοιες δραστηριότητες χωρίς τη ρητή συναίνεσή του».
Σημαντική είναι και η παρ. 34, η οποία αναφέρεται στις εγκαταστάσεις και κατασκευές εντός της ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το παράκτιο κράτος έχει, δυνάμει του άρθρου 80 της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας, σε συνδυασμό με το άρθρο 60 της ιδίας συμβάσεως, το αποκλειστικό δικαίωμα να προχωρεί στην κατασκευή τους, να επιτρέπει και να ρυθμίζει νομοθετικώς την κατασκευή, εκμετάλλευση και χρήση τους».
Σημειώνεται ακόμα ότι «το κράτος μέλος έχει αποκλειστική δικαιοδοσία επί των εν λόγων τεχνητών νήσων, εγκαταστάσεων και κατασκευών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου