Η θαλάσσια ανεμογεννήτρια που ονομάζεται Windfloat και δημιουργήθηκε από την Ελληνική εταιρία Vestas ξεκίνησε πριν λίγες μέρες τη λειτουργία της σε περιοχή στη Πορτογαλία κοντά στις ακτές του Ατλαντικού.
Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε σε έδαφος αλλά λειτούργησε στη θάλασσα χωρίς να χρειαστούν στο έδαφος που κατασκευάστηκε τα υλικά που είναι απαραίτητα για τις ανεμογεννήτριες και ως επί το πλείστον ζυγίζουν και πάρα πολύ. Η αιολική ενέργεια στη θάλασσα είναι πολύ υψηλότερη από ότι στη στεριά διότι στη θάλασσα οι άνεμοι πνέουν χωρίς να βρίσκουν εμπόδια σε αντίθεση με τη στεριά που οι άνεμοι εξασθενούν λόγω των ορεινών όγκων.
Η αιολική ενέργεια από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) εκτιμάται ότι θα δεκαπενταπλασιαστεί, συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα, μέχρι το 2020. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΕΑ) ισχυρίζεται ότι η ισχύς των θαλάσσιων αιολικών ανεμογεννητριών αναμένεται να αυξηθεί λίγο πάνω από τα 40 GW σε 10 χρόνια, κάτι που συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. ώστε το 20% της συνολικής ενέργειας να αποτελείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από την άλλη, η ισχύς των χερσαίων αιολικών ανεμογεννητριών αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 85 GW μέχρι το 2020, ενώ η ισχύς της βιομάζας και της αιολικής ενέργειας αναμένεται να σημειώσει άνοδο περίπου 50%.
Ελληνική εταιρία κατασκεύασε θαλάσσια ανεμογεννήτρια!
Εννέα ευρωπαϊκές χώρες συνολικά διαθέτουν περίπου 1.000 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε 48 πάρκα με συνολική ισχύ 3.500 MW. Έτσι η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στα υπεράκτια αιολικά. Η Μεγάλη Βρετανία με 44% και η Δανία με 30% βρίσκονται στις πρώτες θέσεις επίτευξης ενεργειακών στόχων από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.
Μία βασική αιτία της δημιουργίας και της ανάπτυξης των υπεράκτιων ανεμογεννητριών είναι ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες χώρες στις οποίες ο κόσμος δε βλέπει με καλό μάτι τις χερσαίες ανεμογεννήτριες και αυτό ώθησε προς την ανάπτυξη των υπεράκτιων ανεμογεννητριών, μολονότι έχουν μεγαλύτερο κόστος από τις χερσαίες ανεμογεννήτριες αφού ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο κοστίζει από 1,7 μέχρι 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος μία ακόμη αιτία για την εξάπλωση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται συνεχώς, παράγοντας που κάνει την αιολική ενέργεια πολύ πιο συμφέρουσα σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου