Το Εργαστήριό Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος που συμμετείχε σε διεθνή διεργαστηριακή δοκιμή (SCHEMA 22 01) όσον αφορά στον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων σε δείγματα υπόγειου νερού, κατατάχθηκε στην πρώτη πεντάδα από 60 εργαστήρια που συμμετείχαν διεθνώς στην έρευνα, όσον αφορά την αξιοπιστία και την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.
Η διεργαστηριακή δοκιμή στην οποία συμμετείχε το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, είχε ως στόχο τον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων σε πόσιμο νερό (SCHEMA 22 01) που διοργανώθηκε στην Ελλάδα από το Χημείο του Κράτους και συμμετείχαν 60 Εργαστήρια από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία. Τα βαρέα μέταλλα που προσδιορίστηκαν ήταν: κάδμιο (Cd, μg/L), μόλυβδος (Pb, μg/L), χρώμιο (Cr, μg/L), νικέλιο (Ni, μg/L), χαλκός (Cu, μg/L), αντιμόνιο (Sb, μg/L), αργίλιο (Al, μg/L), μαγγάνιο (Mn, μg/L), σίδηρος (Fe, μg/L), αρσενικό (As, μg/L).
όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ:
Επί σειρά ετών το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., και ιδιαίτερα η Ερευνητική ομάδα «Envilab», με Διευθυντή τον Καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Φυτιάνο μελετά και αναπτύσσει σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης ρύπων, σε ένα πλήθος περιβαλλοντικών δειγμάτων μεταξύ των οποίων και δείγματα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Το Εργαστήριό εφαρμόζει μεθόδους δειγματοληψίας, προκατεργασίας και ανάλυσης δειγμάτων θεσπισμένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μοναδικό στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των αναλυτικών αποτελεσμάτων. Για τις ανάγκες των ερευνητικών του στόχων αλλά και της παροχής αναλυτικών υπηρεσιών, το Εργαστήριό, μετά από συνεργασία με Κοινωφελή Ιδρύματα του Εσωτερικού, φρόντισε να εξοπλιστεί με υπερσύγχρονα Αναλυτικά Όργανα, υψηλής ακρίβειας και ευαισθησίας, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των αναλυτικών αποτελεσμάτων, που στην περίπτωση του πόσιμου νερού συνδέεται με την προστασία του πολίτη.
Στο πλαίσιο του συνεχούς ελέγχου της πιστότητας των αναλυτικών αποτελεσμάτων και σύμφωνα με τις Διεθνείς Οδηγίες βελτιστοποίησης των αναλυτικών πρακτικών, το εργαστήριό συμμετέχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε σχήματα δοκιμών ικανότητας με τη χρήση διεργαστηριακών συγκρίσεων, που αξιολογούν την επίδοση ενός εργαστηρίου σε συγκεκριμένες μεθόδους ή τεχνικές. Η περιοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση της επίδοσης του εργαστηρίου είναι ένα εργαλείο διασφάλισης της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων και εφαρμογής των διεθνών πρωτοκόλλων όσον αφορά στις μεθόδους των μετρήσεων και τα standards των αποδεκτών ορίων.
Το εργαστήριο παραμένοντας πιστό στις επιταγές της σύγχρονης αναλυτικής επιστήμης, εφαρμόζει συνεχείς ελέγχους και βελτιώσεις στις αναλυτικές μεθόδους προσδιορισμού όλων των ανόργανων και οργανικών ρύπων που προσδιορίζει. Επιπλέον, χρησιμοποιεί πιστοποιημένα δείγματα αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IRMM - BCR), της Παγκόσμιας Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του Ινστιτούτου NIST κ.α. με στόχο το βέλτιστο και ακριβέστερο προσδιορισμό της συγκέντρωσης των ρύπων στο μέγιστο βαθμό εμπιστοσύνης.
Περισσότερες πληροφορίες: www.envilab.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου