Σάββατο 9 Απριλίου 2011

"Νύχτα Μουσείων" στις 14 Μαΐου στο Βελιγράδι

Με μια φωτογραφική έκθεση για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης συμμετέχει η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στη σερβική πρωτεύουσα για τη "Νύχτα Μουσείων" στις 14 Μαΐου.
 Η έκθεση φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους της Εστίας, ετοιμάστηκε ειδικά για τη Σερβία και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το κοινό του Βελιγραδίου να γνωρίσει το υπέροχο αυτό Μουσείο που εγκαινιάσθηκε στις 21 Ιουνίου 2009.

Παρουσιάζονται ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο χώρος όπου αναγέρθηκε το Νέο Μουσείο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με τη συνεργασία του Έλληνα συναδέλφου του Μιχάλη Φωτιάδη, εξωτερικές όψεις του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου με τα ευρήματα της ανασκαφής που προέκυψε κατά την ανέγερση καθώς και οι εσωτερικοί χώροι όπου φιλοξενούνται τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Η αίθουσα των κλιτυών της Ακρόπολης με τα ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Η αίθουσα των αρχαϊκών έργων ( 7ος π.Χ αιώνας έως 480/79 π.Χ.) με αρχιτεκτονικά γλυπτά και αναθήματα συμπεριλαμβανομένων των Κορών, των Ιππέων και άλλων έργων τα οποία στέκονται ελεύθερα στο χώρο και μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει από όλες τις πλευρές.

Η αίθουσα του Παρθενώνα με ολόκληρο το γλυπτό διάκοσμο (σε πρωτότυπο και αντίγραφα) και με πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της πόλης κατά τον 5ο π.Χ αιώνα.




Δεσπόζουν η ζωφόρος του Παρθενώνα, οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου και τα διάσημα γλυπτά της αρχαϊκής εποχής και του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται καθημερινά η ταινία μικρού μήκους για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (παραγωγή: Νέο Μουσείο της Ακρόπολης 2009, διάρκεια 9') ενώ τη βραδιά της Νύχτας των Μουσείων θα προβληθεί ντοκιμαντέρ Το Ερέχθειο και ο χρόνος (σενάριο και σκηνοθεσία Αθανασία Δρακοπούλου, παραγωγή Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως 2001, διάρκεια 27').

Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.

Δείτε την έκθεση online

Διάρκεια της έκθεσης
15 Απριλίου - 14 Μαΐου 
Ώρες λειτουργίας
Δευτ - Παρ 12:00 - 19:00

Είσοδος ελεύθερη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου