Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Στο πλευρό των κατοίκων το Δ.Σ.

Ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» τη μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος του πρώην δημοτικού συμβούλου και μέλους της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων του Κάτω Χαλανδρίου Κώστα Γερολυμάτου, από τον ιδιοκτήτη πολυκατοικίας όπου εδράζεται σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή αυτή, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Α» για το θέμα, κάτοικοι του Κάτω Χαλανδρίου, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γερολυμάτος, έχουν κινητοποιηθεί συστήνοντας Επιτροπή Αγώνα, κατά της λειτουργίας σταθμού κινητής τηλεφωνίας της Wind σε πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και Κύμης, στο Κάτω Χαλάνδρι, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία της είναι παράτυπη.

Ελλιπής φάκελος
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο σταθμός δεν διαθέτει εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη, καθώς η εταιρεία είχε υποβάλει τη σχετική μελέτη τον Δεκέμβριο του 2007 στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία όμως δεν έχει προβεί ακόμα στην έκδοση απόφασης.
Μάλιστα, έχουν προβεί σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατά της πρώτης απόφασης αδειοδότησης της κεραίας.
Παράλληλα όμως με τα παραπάνω, εκθέσεις των αρμόδιων αρχών, δηλαδή της ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) και της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2009 αντίστοιχα, αποκάλυψαν επιπλέον παρατυπίες στη λειτουργία της κεραίας.
Συγκεκριμένα, κατόπιν μετρήσεων, οι παραπάνω αρχές διαπίστωσαν αφενός ότι οι κεραίες της εταιρείας Wind, για τις οποίες έχει δοθεί η άδεια λειτουργίας, εκπέμπουν και σε μη αδειοδοτημένες συχνότητες και αφετέρου ότι από τον σταθμό αυτόν εκπέμπει επίσης η εταιρεία Vodafone, χωρίς άδεια λειτουργίας.
Την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2009, η κατασκευή κρίθηκε από την Πολεοδομία Ανατολικού Τομέα αυθαίρετη και κατεδαφιστέα λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Σύμφωνα  με τους κατοίκους, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσής της στο Διοικητικό Εφετείο, η οποία εκδικάστηκε τον Μάιο του 2010. Ωστόσο, τόσο το ΣτΕ όσο και το Διοικητικό Εφετείο δεν έχουν προβεί ακόμα στην έκδοση καμίας απόφασης.
Το ψήφισμα του Συμβουλίου
Αναλυτικά, το ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:
«Στο Κάτω Χαλάνδρι, στην καρδιά της μεγαλύτερης συνοικίας της πόλης, λειτουργεί εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας που οι κάτοικοι της περιοχής με το σύνολο των ενεργειών τους έχουν αποδείξει ότι λειτουργεί παράνομα. Τόσο οι εκπομπές σε μη αδειοδοτημένες συχνότητες, όσο και η εγκατάσταση κεραιών άλλων εταιρειών, έχουν οδηγήσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και Εθνική Επιτροπή Ενέργειας σε καταδικαστικές αποφάσεις ενάντια στη λειτουργία της.
Η μήνυση του ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας κατά του μέλους της Επιτροπής Αγώνα και πρώην δημοτικού συμβούλου Κώστα Γερολυμάτου είναι απαράδεκτη γιατί γίνεται δια αυτής προσπάθεια να ποινικοποιηθεί ο αγώνας των κατοίκων να υπερασπιστούν την ποιότητα ζωής αυτών και των παιδιών τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου