Γράφει ο Γιώργος Λιάνης
Ενας δημοσιογράφος και πάλι, ο Γιώργος Λεκάκης, με «μακροβούτια» στα επίσημα αρχεία του ελληνικού κράτους και με διαδοχικές επισκέψεις στα μουσεία της Γερμανίας, έφερε στο φως ένα βιβλίο-κιβωτό για το θέμα της λεηλασίας των ελληνικών αρχαιοτήτων από τους Γερμανούς στην Ελλάδα τα χρόνια της κατοχής.
Σπεύδω να ξεκαθαρίσω αυτό που ο Μανώλης Γλέζος υπέροχα υπέδειξε: «Εστω κι ένα μάρκο να πάρει η Ελλάδα για όλα αυτά, δικαιώνεται ηθικά και ηττάται η Γερμανία κατά κράτος, ώστε να μην επαναλάβει τέτοια ανοσιουργήματα στο μέλλον».
Σπεύδω να ξεκαθαρίσω και την προσωπική μου θέση ως δημοσιογράφου. Κανένα αίσθημα εκδίκησης δεν με διακατέχει. Κανένας λαϊκισμός δεν φουσκώνει τα πανιά μου. Εγώ έχω με το μέρος μου τους ποιητές. «Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα». Και το άλλο: «Μια μέρα τα μάρμαρα αυτά θα εκδικηθούνε».
Εχω με το μέρος μου τον Μακρυγιάννη, τον «πώποτε μη αναγνώσαντα», που όταν πήγαν να πάρουν οι δικοί μας σπασμένα μάρμαρα από την Ακρόπολη, τους είπε: «Οχι! Οχι αυτά! Δι’ αυτά επολεμήσαμεν!».
Ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής, σταράτα. Δεν είναι οφειλές του Γ’ Ράιχ όλα αυτά. Δεν είναι οφειλές του Χίτλερ μόνο. Είναι οφειλές του γερμανικού λαού εσαεί, όλων των κυβερνήσεών του, από εκείνα τα χρόνια των ναζί μέχρι σήμερα.
ΈγκλημαΓια μένα η αρπαγή των αρχαιοτήτων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γιατί ο ελληνικός πολιτισμός και τα έργα του ήταν αλφαβητάρι δημοκρατίας και παιδείας για την ανθρωπότητα. Συνεπώς, όταν κλέβεις τον Παρθενώνα, όταν πυροβολείς τα αγάλματα, όταν κόβεις τις μύτες, όταν αφαιρείς τα κτερίσματα από τους τάφους, όταν βομβαρδίζεις ένα αρχαίο θέατρο στην Ασκρη των Θηβών και το θάβεις, τότε εγκληματείς κατά της ανθρωπότητας. Οταν αποκεφαλίζεις νήπια και στο κομμένο κεφάλι βρίσκεις τη ρόγα της μάνας, όταν βγάζεις τα μάτια ενός παπά, όταν ξεκοιλιάζεις μια έγκυο γυναίκα και περιτυλίγεις τα έντερά της στο σώμα της, τότε αυτή η ντροπή δεν είναι μόνο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά είναι ύβρις κατά της ζωής, που δεν ξεπλένεται με αιώνιες συγγνώμες.
Τρέφω μεγάλο σεβασμό στον γερμανικό λαό και ιδιαίτερα στους κολοσσούς του πνεύματος και της τέχνης. Μπετόβεν, Βάγκνερ, Γκαίτε, Μπρεχτ, Νίτσε, οι περισσότεροι ήταν φιλέλληνες. Είναι προσβολή στη μνήμη τους.
Οι Γερμανοί δεν σεβάστηκαν τον Παρθενώνα. Εγκατέστησαν μέσα στην Ακρόπολη αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες, το 1941! Εγκατέστησαν μέσα στον Παρθενώνα διμοιρίες στρατιωτών που επεδόθησαν σε απερίγραπτες κακουργίες. Πυροβολούσαν τα αγάλματα, χρησιμοποιούσαν ως αφοδευτήριο τα Προπύλαια και σε ένα μέρος στο πίσω τμήμα του Ιερού Βράχου πετούσαν μισοκατεστραμμένα κομμάτια από τον Παρθενώνα! Αυτό υπάρχει μέχρι σήμερα, και οι ξεναγοί τραγικά το αποκαλούν «Το νεκροταφείο των Γερμανών».
Οι Γερμανοί έβαλαν μηχανοκίνητα τάγματα μέσα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το μουσείο της Λιβαδειάς το μετέτρεψαν σε συνεργείο επισκευής ποδηλάτων! Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν επιστρατευμένους αρχαιολόγους για να ληστεύουν μουσεία, για να κάνουν ανασκαφές όπου θέλουν, χωρίς ελληνική επιστασία, αλλά και το τρισχειρότερο, να τρομοκρατούν την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, επιστρέφοντας τις ευγενικά διατυπωμένες αγωνίες των Ελλήνων αρχαιολόγων ως απαράδεκτες, με την απειλή «διά να μη λάβωβεν τραχεία απάντηση, δι’ ην θα ελυπούμεθα πολύ».
Στην Ακρόπολη, τα μάρμαρα τα έσπαγαν με ξιφολόγχες και για ψυχαγωγία γκρέμιζαν μάρμαρα από τον Ιερό Βράχο, στοιχηματίζοντας ποιο θα φτάσει πρώτο στο έδαφος!
Το 1944, ενώ έφευγαν από την Αθήνα, Οκτώβρη μήνα, πυροβόλησαν στον Κεραμεικό και ακρωτηρίασαν το ανάγλυφο του Χάρωνος. Στη Θήβα, στη Χαιρώνεια και στην Τανάγρα άρπαξαν θησαυρούς, έδιωξαν τους δικούς μας από το μουσείο και εγκαταστάθηκαν οι ίδιοι. Στις Μυκήνες πυροβολούσαν τους Λέοντες της Πύλης και προκάλεσαν σημαντικές φθορές στον θησαυρό του Ατρέως.
Ενας Γερμανός αξιωματικός έκλεψε την κεφαλή ενός σπάνιου γυναικείου αγάλματος και την πρόσφερε στον στρατηγό Λιστ. Οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι τούς μετέφεραν κιβώτια με αρχαιότητες στη Γερμανία και αλλαχού.
Οταν τόλμησαν οι Ελληνες να διαμαρτυρηθούν, η απάντηση ήταν μνημειώδης. «Δεν πρέπει να θεωρούνται κλοπές όλα αυτά. Πρόκειται για μορφωμένα άτομα, που ενδιαφέρονται για τις ελληνικές αρχαιότητες! Προφανώς θέλουν να αποκτήσουν ένα ενθύμιο!»...
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου