Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Πρόγραμμα αφιερωμένο στον «Νικηφόρο Βρεττάκο 100 χρόνια από τη γέννησή του»




στο Ράδιο Σύμπαν ( http://www.radiosymban.com.au )στην εκπομπή του

Δημήτρη Συμεωνίδη

ΒΙΒΛΙΟ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την Δευτέρα 2 Απριλίου 2012
8.00μμ ώρα Αυστραλίας
και 1.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος
Πρόγραμμα αφιερωμένο στον

«Νικηφόρο Βρεττάκο

100 χρόνια από τη γέννησή του»
Τρεις άνθρωποι καλλιτέχνες του λόγου και της εικόνας
μας μιλάνε ο καθένας από την σκοπιά του, για τον ποιητή

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΘΕΟΧΑΡΊΔΟΥ
Συγγραφέας- Ερευνήτρια

Η Δρ. Μαριάννα  Ιατροπούλου - Θεοχαρίδου ζει στην Αθήνα.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
από όπου και έλαβε:
-    Πτυχίο Γερμανικής Φιλολογίας και
-          Διδακτορικό Ελληνικής Φιλολογίας.
Εμπειρογνώμων- Πολιτιστική Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών,
όπου εργάστηκε επί 35 συναπτά έτη (από το 1976 έως 2011).
Υπηρέτησε στις εξής χώρες:
Πρεσβεία Τεχεράνης (Ιράν)
Πρεσβεία Βαρσοβίας (Πολωνία)
Πρεσβεία Ραμπάτ (Μαρόκο).

Το 1984 συνέγραψε λαογραφική μελέτη με θέμα:
«Ο χορός στην Ελλάδα από την αρχαιότητα έως σήμερα».
Το 1987 εξέδωσε το βιβλίο-μελέτη:
«Η Γυναίκα στη ζωή και στο έργο του Γκαίτε και του Καζαντζάκη»
(συλλογική εργασία).

Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο-έρευνα:

«Ο Μ.Αλέξανδρος στην Περσική Επική Ποίηση
Σαχ-Ναμέ του Φερντοσί & Εσκενταρ-Ναμέ του Νεζαμί»
Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και το έργο της έχει παρουσιαστεί
σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Γιούχαραν τον Τόμσεν Έλληνες φοιτητές [βίντεο]



Γιούχαραν τον Τόμσεν Έλληνες φοιτητές [βίντεο]
Έλληνες φοιτητές κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα του London School of Economics και να γιουχάρουν τον επικεφαλής της Τρόικα.
Παρά τα αυστηρά μέτρα τα οποία έλαβαν οι υπεύθυνοι του βρετανικού Πανεπιστημίου, London School of Economics, ενόψει της ακαδημαϊκής εκδήλωσης για τη συνταγή της τρόικα στο ελληνικό πρόβλημα και κυρίως στο κατά πόσον αυτή μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.
«Μέσα σε δύο χρόνια το ελληνικό χρέος έχει εκτοξευθεί στο 160%», τόνισε έναςαγανακτισμένος φοιτητής, όταν ο κ. Τόμσεν ολοκλήρωσε την ομιλία του. Εκείνη τη στιγμή κι άλλοι φοιτητές οι οποίοι παρακολούθησαν την εκδήλωση άρχισαν να γιουχάρουν και φωνάζουν συνθήματα κατά του επικεφαλής της τρόικα.
Ο κ. Τόμσεν ατάραχος λίγη ώρα μετά ανάχωρησε. Την ίδια στιγμή έξω από την αίθουσα συγκένυρωση διαμαρτρυρίας πραγαματοποιούσαν φοιτήτες οι οποίοι ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας και εξέφραζαν την αγάνακτησή τους για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Το LSE υπό τον φόβο ότι μπορούν να επαναληφθούν επεισόδια αντίστοιχα με εκείνα κατά την ομιλία του Γιώργου Αλογοσκούφη όπου φοιτητές πέταξαν αυγά δεν είχαν ανακοινώσει την αίθουσα όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση ενώ δεν επέτρεπαν σε φοιτητές με μεγάλα σακίδια να εισέλθουν στο χώρο.
Την ίδια στιγμή η είσοδος επιτρεπόταν μονάχα για όσους είχαν πληρώσει εισιτήριο αφότου είχαν κάνει έλεγχο στς μικρές τσάντες που κουβαλούσαν.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν επίσης  ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η οικονομολόγος Vicky Pryce και το στελέχους της Standard & Poor’s, Moritz Kraemer.
Δείτε το βίντεο:

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Eκλογίκευση της επετείου και της ψήφου




Tου Χρήστου Γιανναρά
Γιατί συνεχίζουν οι κυβερνήσεις του Eλλαδιστάν να εορτάζουν «εθνικές επετείους»;
Γιατί οι παρελάσεις, οι δοξολογίες, τα κενορρήμονα διαγγέλματα; Tα δύο κόμματα, που κυβερνούν από το '74 ώς σήμερα τη χώρα, έχουν περίτρανα αποδείξει την περιφρόνηση και τη χλεύη τους για όλα, μα όλα όσα συμβολίζουν ή θυμίζουν η 25η Mαρτίου και η 28η Oκτωβρίου. Ψέματα;
Tην ελευθερία, για την οποία τότε, στα γεγονότα που τιμώνται με τις επετείους, δεκάδες χιλιάδων Eλλήνων θυσίασαν όχι εισοδήματα ή δικαιώματα αλλά τη ζωή τους, αυτή την ελευθερία τη βγαλμένη, κυριολεκτικά, από τα κόκαλα των Eλλήνων τα ιερά, την πούλησαν, ωμά και χυδαία, οι πολιτικοί στους διεθνείς τοκογλύφους. Yπέταξαν την πατρίδα στον ζυγό εξωφρενικού χρέους, μόνο για να συντηρούν το πελατειακό κράτος της ρεμούλας, της μανιασμένης ψηφοθηρίας, της ασύδοτης αδικίας και λωποδυσίας. Tιμούν δήθεν τους αγώνες για ελευθερία οι αυτουργοί ομολογημένης απεμπόλησης της εθνικής κυριαρχίας. Aυτοί που αλυσόδεσαν χεροπόδαρα παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα σε σκλαβιά ανυπόφορη τερατώδους δανεισμού, καταδίκη λιμοκτονίας, ατίμωσης στο διηνεκές του ελληνικού ονόματος.
Ποια διάσωση της ελληνικότητας να γιορτάσουν σε εθνικές επετείους τα κόμματα που μεθοδικά και προμελετημένα αφελλήνισαν τον λαό επί τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια; Bίαια και αυθαίρετα, ερήμην του λαού, έσπασαν τη συνέχεια δύο χιλιάδων χρόνων ελληνικής γραφής επιβάλλοντας το μονοτονικό σύστημα, κατάργησαν ή αχρήστευσαν ετσιθελικά τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα σχολειά. Kαι μόνο με τα δύο αυτά εν ψυχρώ εγκλήματα απέκοψαν τον Eλληνα από την ενιαία γλωσσική του παράδοση, κάτι που δεν είχαν κατορθώσει ούτε τα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς στους Tούρκους ούτε το ξερίζωμα από πανάρχαιες κοιτίδες του Mικρασιατικού, Ποντιακού και της Aνατολικής Pωμυλίας Eλληνισμού. Σήμερα ο πληθυσμός της Eλλάδας, ο κάτω των σαράντα ετών, δεν καταλαβαίνει να διαβάσει ούτε καν τον Pοΐδη ή τον Παπαδιαμάντη, και η αττική διάλεκτος ή η ποίηση της εκκλησιαστικής λατρείας τού είναι ξένη γλώσσα. Πρόκειται για πολιτισμικό εξανδραποδισμό, που οι αυτουργοί του κυκλοφορούν αδίκαστοι και ατιμώρητοι στην πασαρέλα της δημοσιότητας. Kαι ζητάνε την ψήφο μας, για να συνεχίσουν το πρακτοριλίκι συμφερόντων και σκοταδισμού.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Πέφτουμε στην παγίδα τους...Προωθείστε το ΠΑΝΤΟΥ έως τις εκλογές....





Το εκλογικό μας σύστημα είναι έτσι αριστοτεχνικά φτιάγμενο που δεν φοβάται ούτε την ψήφο διαμαρτυρίας.Αντίθετα την επιδιώκει, γιατί ακόμη και απο αυτήν ωφελείται ο δικομματισμός.
Εξηγούμαι:
Για να εκφραστεί η διαμαρτυρία των ψηφοφόρων , μέσα στο ισχύον πολιτικό σύστημα ,υπάρχουν 3 τρόποι.

Η αποχή, η λευκή ψήφος και το άκυρο.


1. Με την αποχή , τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται με βάση τους συμμετέχοντες, άρα άν σε μια εκλογή συμμετέχουν το 60% των εγγεγραμένων, τότε αυτό αποτελεί το 100% της''πίτας '' που θα μοιραστούν τα κόμματα,άρα αυξάνουν τα ποσοστά τους.....

Δηλαδή άν ένα κόμμα έπαιρνε π.χ 100.000 ψήφους σε μια εκλογή που δεν υπήρχε αποχή, με 1.000.000 εγγεγραμμένους το ποσοστό του θα ήταν 10%.Αν με τα ίδια δεδομένα υπήρχε αποχή 50%, γιατί ο κόσμος ήθελε να εκφράσει την δυσαρέσκεια του στο πολιτικό σύστημα , το ποσοστό του κόμματος θα ήταν 20%. Η υποτιθέμενη πράξη τιμωρίας του πολιτικού συστήματος,μέσω της αποχής, επιβράβευσε το ισχύον πολιτικό σύστημα με τον διπλασιασμό του ποσοστού του κόμματος! 
Αν υπήρχε η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία , θα έπρεπε να υπάρχει στο εκλογικό νόμο, η πρόνοια ότι άν η συμμετοχή στις εκλογές είναι κάτω του 50% των εγγεγραμένων, τότε θα έπρεπε να επαναλαμβάνονται οι εκλογές , ώστε να μην προκύπτουν κυβερνήσεις ή τοπικοί άρχοντες εκλεγμένοι απο την μειοψηφία των πολιτών. Βέβαια αυτό δεν υπάρχει,γιατί δεν τους νοιάζει η δημοκρατία, οπότε δεν αποκλείονται τραγελαφικές καταστάσεις του τύπου, να εκλέγονται ''δημοκρατικές'' κυβερνήσεις που θα λάμβαναν την εντολή απο π.χ το 15% ή 20% του ''κυρίαρχου''λαού.
2.Η λευκή και η άκυρη ψήφος , μεταχειρίζονται νομικά το ίδιο, ''βαφτίζονται '' ως ''έγκυρες'', και τα ποσοστά τους συμμετέχουν στο εκλογικό μέτρο, ευνοώντας τα ποσοστά κυρίως των δύο πρώτων κομμάτων.Εσύ νομίζεις ότι τους τιμωρείς και στην ουσία είναι σαν να τους ψηφίζεις.Δημοκρατία, που δεν αφήνει ούτε καν την διέξοδο της ψήφου διαμαρτυρίας.
Άρα το πολιτικό μας σύστημα επιδιώκει και αρκετές φορές ''προμοτάρει'' την δήθεν ψήφο διαμαρτυρίας , γιατί ουσιαστικά ενισχύεται και ωφελείται απ'αυτήν.Είναι τυχαίο που τα 2 ''μεγάλα'' κόμματα ,δεν ανησυχούν για τις διαμαρτυρίες του κόσμου, αλλά εμφανίζονται ''χαλαρά'' και σίγουρα για την συγκυβερνητική αυτοδυναμία ,μετά τις εκλογές;Είναι σχεδόν σίγουρα για το ευνοικό γι'αυτά εκλογικό αποτέλεσμα , γιατί ξέρουν τα ''πλεονεκτήματα'' του εκλογικού νόμου.., ενός εκλογικού νόμου που δεν επιτρέπει την ''τιμωρία'' του πολιτικού μας συστήματος.
Μόνο μια πραγματική ''τιμωρία'' υπάρχει, η καθολική συμμετοχή μας και η ''θετική'' μας ψήφος σε κάποιο κόμμα.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Παρέλαση ενώπιον του πριβέ κλαμπ των χρεοκοπημένων πολιτικών



Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου χωρίς σοβαρά παρατράγουδα, μπορούμε όλοι να αναφωνήσουμε: Ζήτω η Ελληνική Δημοκρατία. Αυτή για την οποία πολέμησαν τόσες γενιές Ελλήνων και που τώρα είναι σιδερόφρακτη, με ελεύθερους σκοπευτές, χωρίς κόσμο και σε ένα κλίμα πριβέ κλαμπ που μαζεύονται μεταξύ τους, συγχαίρονται για την επιτυχία τους κι έχουν και το θάρρος να κάνουν δηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία.
Να κάνουμε μια πρόταση: Από του χρόνου οι εθνικές εορτές να γίνονται
στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως τα καλοκαίρια που κάνουν δεξιώσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, καλούν καμιά 500αριά αργόσχολους, πίνουν τα… μπραντς, κάνουν φιλοφρονήσεις ο ένας με τον άλλο, βάζουν οι συνοδοί τις ωραίες τους τουαλέτες και καμώνονται πως είναι μια ωραία ατμόσφαιρα.
Μέσα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου δε θα χρειάζεται και τόση πολύ αστυνομία και πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, θα μπορούσαν να ανοίξουν τρύπες στις περιφράξεις και να βλέπουν από εκεί τα αγήματα να περνούν από την Ηρώδου Αττικού.
Ο μόνος φόβος που θα είχαν είναι μήπως φάνε κανένα γιαουρτάκι. Θα μπορούσε βέβαια η κυβέρνηση να απαγορεύσει την παραγωγή γιαούρτης για τους μήνες Οκτώβριο και Μάρτιο ώστε προληπτικά να εξαλειφθεί κι αυτός ο κίνδυνος.
Αν πάλι δεν τους κάνει το Προεδρικό Μέγαρο, θα μπορούσε ο κ. Παπαδήμος να προτείνει το… Εκάλη Κλαμπ. Που να τρέχουν οι πεινασμένοι, οι συνταξιούχοι και οι προδομένοι Ελληνες πάνω στην Εκάλη, οπότε η παρέλαση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας.
Μια άλλη πρόταση θα ήταν να γίνουν οι εκδηλώσεις στο… Καστελλόριζο, εκεί που ο Παπανδρέου μας ανακοίνωσε την νέα Ελληνική Δεινοκρατία. Στην εσχατιά της χώρας ποιος να τρέχει να διαμαρτυρηθεί. Το πολύ να περάσει καμιά τουρκική φρεγάτα, αλλά συνηθισμένοι είμαστε από τα σουλάτσα αυτά.
Τέλος, η πιο ριζοσπαστική λύση για να μην υπάρχει η ταλαιπωρία αυτή είναι να αποφασίσει το κλειστό κλαμπ των πολιτικών να καταργήσει τις εθνικές επετείους. Να γλιτώσουν κι αυτοί, βρε αδερφέ, από το φόβο του γιαουρτιού. Θα το ήθελε και η τρόικα άλλωστε, ώστε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη μόνο στα δάνεια και την πληρωμή τους.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

(Video): Η Γερμανία έβγαλε 50 δις ευρώ από την ελληνική κρίση!



Ένα ρεπορτάζ με σοκαριστικές αλήθειες από το κανάλι ARD1 της γερμανικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Γερμανία έδωσε για την ενίσχυση της Ελλάδας 15 δις σε χρήμα. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας.


Μόνο που τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ελληνικής κρίσης και... της υποτίμησης του ευρώ έβαλε στα ταμεία της 50 δις ευρώ από την αύξηση των εξαγωγών της!



Υπάρχουν και αυτοί οι Έλληνες




Ο κ.Απόστολος Φώλας, πρώην Αρχιμηχανικός του ΟΣΕ, είναι άνθρωπος που επελέγη, υστέρα από συζητήσεις και συνεντεύξεις 3 μηνών με τις εμπλεκόμενες κατασκευαστικές εταιρείες και τους Σαουδαραβικούς σιδηροδρόμους, να αναλάβει καθήκοντα του Διευθυντή Έργου (Construction manager), για την κατασκευή του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού έργου του κόσμου. 
Πρόκειται για κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών υψηλών ταχυτήτων συνολικού μήκους 2.500 χιλιομέτρων περίπου καθώς και την κατασκευή των ενδιαμέσων σταθμών, σταθμών εμπορευμάτων και σταθμών διαλογής. Κατασκευάστρια είναι η κοινοπραξία τεσσάρων κολοσσών: LOUIS BERGER GROUP - CANARAIL- SYSTRA - SCEC-KHATIB & ALAMI, που είναι αντίστοιχα αμερικανικών, καναδικών, γαλλικών και αραβικών συμφερόντων. Η δαπάνη του έργου ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια.
Η είδηση της ανάληψης της επίβλεψης του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού έργου από τον κ. Απόστολο Φώλα  χαροποίησε ιδιαίτερα τους σιδηροδρομικούς οι όποιοι με τηλεφωνήματα τους στα «Σ.Ν» τον συγχαίρουν και του εύχονται καλή επιτυχία στο έργο του. O κ. Απόστολος Φώλας κατά την πολύχρονη θητεία στον σιδηρόδρομο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο ως άνθρωπος όσο και ως γνώστης του αντικείμενου του σιδηρόδρομου. 

Πηγή : sidirodromikanea.blogspot.com

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η άλλη Ελλάδα | Τώρα που όλοι φεύγουν “Επιστρέφω να στηρίξω την Ελλάδα”



Λονδίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ είναι οι βασικοί σταθμοί της διαδρομής του πανεπιστημιακού γιατρού κ. Χρίστου Γεωργάλα. Από το Academic Medical Centre του Αμστερνταμ πέτυχε ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα: διενήργησε για πρώτη φορά στη χώρα μας επέμβαση αφαίρεσης όγκου στο κρανίο ασθενούς ενδοσκοπικά μέσω της ρινικής οδού, δηλαδή χωρίς ανοιχτό χειρουργείο και τομές.
Πανεπιστημιακός γιατρός στο Academic Medical Centre, διευθυντής του εξειδικευμένου Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Βάσης Κρανίου στην Ολλανδία, εθνικός αντιπρόσωπος (και δη εκλεγμένος) της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρινολογίας, ο 40χρονος γιατρός έχει καταφέρει να δημιουργήσει όχι μόνο ένα, προφανώς, πλούσιο βιογραφικό, αλλά και μια γεμάτη ζωή στο λειτούργημα του Ιπποκράτη, όπως άλλωστε την ονειρευόταν όταν αποφοιτούσε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1994.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αισθάνεται «σαν τον σολομό, το ψάρι που ανεβαίνει αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού», όπως λέει χαρακτηριστικά. «Την ώρα που πολλοί Ελληνες δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν από τη χώρα και το πράττουν, την ώρα που και εγώ ο ίδιος λαμβάνω mail από Ελληνες συναδέλφους μου που αναζητούν εργασία και διέξοδο εκτός Ελλάδας, προσωπικά με απασχολεί πολύ η επιστροφή μου στην Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Γεωργάλας.
Παρότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές αφορμές γι’ αυτό, ακαδημαϊκές -προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής Ρινολογίας στο Ιπποκράτειο- καθώς και ιατρικές -έκανε εγχειρήσεις ως εκπαιδευτής-, πλέον ο 40χρονος γιατρός αισθάνεται ότι ζει το «σύνδρομο του Οδυσσέα»: θέλει να επιστρέψει στην «Ιθάκη» του. «Είναι μια εποχή όπου πολλά πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα και πιστεύω ότι διά πυρός και σιδήρου θα γίνει ένα νέο ξεκίνημα.
Ούτε άλλα αυτομαστιγώματα ούτε σενάρια συνωμοσίας ότι για τα πάντα φταίνε οι άλλοι: υπάρχει πάντα ο μέσος δρόμος, ο δρόμος της δημιουργίας». Ο ίδιος φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει σθεναρά αυτή τη δυνατότητα, αφενός διότι το υποσχέθηκε στον εαυτό του όταν έφυγε για ειδικότητα στη Βρετανία, αφετέρου διότι αισθάνεται ότι είναι «υποχρέωσή» του σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία: «Οπως δεν εγκαταλείπουμε τους φίλους μας στα δύσκολα, αλλά τους στηρίζουμε, έτσι αντιλαμβάνομαι τη σχέση μου με την πατρίδα τώρα. Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή οφείλουμε να προσφέρουμε όχι απλώς ό,τι μπορούμε, αλλά το μέγιστο». Θεωρεί ότι η Ελλάδα θα είναι μια πρόκληση γι’ αυτόν, αλλά «σαφώς λιγότερο απ’ ό,τι είναι για τόσους που παλεύουν με την ανεργία, με τις καθημερινές ανάγκες επιβίωσης».

Διακεκριμένος επιστήμονας

Πάντως, όσον αφορά στη λεπτή εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση που διενήργησε σε Ελληνα ασθενή, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ο ίδιος δεν έλαβε αμοιβή. Μάλιστα, επιθυμούσε να γίνει η επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της έλλειψης του αναγκαίου ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού για την ενδοσκοπική πράξη στο ΕΣΥ. Γνωρίζει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάσχει από ελλείψεις εξοπλισμού, υλικών, υποδομών. «Το μόνο από το οποίο δεν πάσχει είναι οι εξαιρετικοί γιατροί. Οι Ελληνες γιατροί εργάζονται πολύ σκληρά, σε συνθήκες εφημεριών παράλογες, για πενταροδεκάρες. Είναι στην πλειονότητά τους αλτρουιστές και ιδεαλιστές και αμαυρώνονται από τους λίγους με τα φακελάκια», αναφέρει για τους συναδέλφους του στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας.
Εξίσου μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις υλικών όμως θεωρεί και αυτό της ιατρικής συνεργασίας: «Εχουμε πολύ ικανούς γιατρούς, αλλά δεν ξέρουν να συνεργάζονται. Το μέλλον όμως είναι στη συνεργασία ειδικοτήτων. Η εποχή του πατερναλιστικού μοντέλου, του γιατρού-παντογνώστη, τελείωσε», τονίζει, ενώ αναφερόμενος στη δική του σταδιοδρομία λέει ότι αυτός ήταν ο τρόπος ζωής και εργασίας στον οποίο γαλουχήθηκε: «Καλούμαι να συνεργαστώ με ογκολόγους, νευροχειρουργούς, ενδοκρινολόγους, αναισθησιολόγους, φωνοθεραπευτές. Δεν είμαι -και δεν μπορώ να είμαι- μόνος. Μαθαίνω από τους συναδέλφους μου, τις νοσοκόμες, τους αρρώστους – είναι παραπάνω από αναγκαίο, με κάνει να απολαμβάνω την ιατρική».
Ο κ. Γεωργαλάς ειδικεύτηκε σε νοσοκομεία του Λονδίνου. Το 2001 έγινε μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών και με υποτροφία μετεκπαιδεύτηκε στην ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων καθώς και στην πλαστική χειρουργική προσώπου στο νοσοκομείο Lariboisiere στο Παρίσι και μετά στο Academic Medical Center του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ. Το 2007 κλήθηκε ως πανεπιστημιακός γιατρός Ρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, ένα από τα πλέον καταξιωμένα κέντρα ρινολογίας παγκοσμίως. Το ίδιος έτος ίδρυσε -και έκτοτε διευθύνει- το πρώτο και μοναδικό στη χώρα Κέντρο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Βάσης Κρανίου (www.endoskull.nl). Εχει εκλεγεί αντιπρόσωπος της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ρινολογική Εταιρεία, το ανώτατο επιστημονικό όργανο των ΩΡΛ. Και αυτό πρόκειται για μία ακόμη πρωτιά που όσο τον κάνει υπερήφανο -καθώς Ελληνας γιατρός δεν έχει συμβεί να αντιπροσωπεύει άλλη χώρα πλην της Ελλάδας-, άλλο τόσο τον προβληματίζει: «Κρίθηκα ως επιστήμονας και μόνο. Εκλέχθηκα χωρίς καλά-καλά να μιλώ την επίσημη γλώσσα της χώρας. Στην Ολλανδία μου δόθηκε η ευκαιρία που ονειρευόμουν και για την οποία είχα δουλέψει σκληρά. Αυτό άραγε θα γίνει και στην Ελλάδα;» διερωτάται ο κ. Γεωργάλας.

Η πρωτοποριακή επέμβαση

Ο κ. Γεωργάλας διενήργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαρινική επέμβαση αφαίρεσης όγκου που διαγνώστηκε στην πίσω βάση του κρανίου σε 40χρονο ασθενή. Η επίσημη ιατρική ορολογία του όγκου είναι χοληστερινικό κοκκίωμα βάσης του λιθοειδούς. Χρησιμοποιώντας μια κάμερα και ένα ενδοσκόπιο ο γιατρός αφαίρεσε τον εγκεφαλικό όγκο μέσα από τη μύτη του ασθενούς. Με την κλασική επέμβαση (κρανιοτομή) ο ασθενής θα υποβαλλόταν σε ανοιχτό χειρουργείο με ό,τι κινδύνους συνεπαγόταν αυτό για μετεγχειρητικές επιπλοκές. Θα χρειαζόταν επίσης νοσηλεία στη ΜΕΘ και εβδομάδες παραμονής του στο νοσοκομείο, ενώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μόνιμων βλαβών που θα απαιτούσαν φυσιοθεραπεία για πλήρη αποκατάσταση του ασθενούς. Χάρη όμως στην ενδοσκοπική μέθοδο ο όγκος αφαιρέθηκε πλήρως, η απώλεια όρασης αποκαταστάθηκε άμεσα, ο ασθενής δεν χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ και πήρε εξιτήριο μέσα σε 48 ώρες.

Η φωτεινή πλευρά της Αθήνας



Τη δική τους, φωτεινή πλευρά της Αθήνας, «γνώρισαν» στους 150 φοιτητές από 50 χώρες, που επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα και συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο AIESEC EuroXpro 2012, οι εθελοντές του προγράμματος «This is my Athens».
Η συνάντηση των Athens Locals -που έγιναν για άλλη μια φορά πρεσβευτές της θετικής πλευράς της πόλης μας- με τους φοιτητές των ξένων χωρών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μαρτίου το απόγευμα και ακολούθησε περιήγηση στα στενά της Πλάκας, στο Θησείο, το Μοναστηράκι και το Σύνταγμα.
Η βόλτα των Athens Locals με τους φοιτητές κατέληξε στην πλατεία Μοναστηρακίου, όπου με την συμμετοχή και των παρευρισκομένων, περισσότερα από 200 άτομα με neon lights στα χέρια τους, δημιούργησαν ένα ανθρώπινο σχήμα του THIS IS MY ATHENS και έδωσαν ένα χαρούμενο μήνυμα αισιοδοξίας σε ολόκληρη την πόλη. Η μοναδική αυτή στιγμή αναρτήθηκε από τους φοιτητές και τους εθελοντές σε facebook, twitter και youtube δημιουργώντας «ρεύμα» θετικής δημοσιότητας, για την Αθήνα.
Το «This is my Athens» είναι ένα εν εξελίξει πρόγραμμα της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) για την ανάδειξη της θετικής εικόνας και την ενίσχυση του τουρισμού της Αθήνας, μέσω της ενεργοποίησης και της ενίσχυσης της τουριστικής συνείδησης των κατοίκων της πόλης, με καινοτόμες ενέργειες υποδοχής και φιλοξενίας επισκεπτών. Με την επιτυχημένη συλλογή & ανάρτηση στο διαδίκτυο 5.000 και  πλέον φωτογραφιών της Αθήνας και τη δημιουργία του δικτύου εθελοντών περιηγητών «Athens Locals» με 380 συμμετοχές, το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας κατοίκων που αγαπούν την Αθήνα και θέλουν να μοιραστούν τις ομορφιές της με επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τζον Χένλεϊ | Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της δημιουργίας



Ήρθε στην Ελλάδα ως ρεπόρτερ της Guardian και αντί καταγράψει κρίση, μιζέρια και θυμό ο Τζον Χένλεϊ μετέφερε την εικόνα μιας Ελλάδας αλληλεγγύης, δημιουργίας και καινοτομίας.
Στο ρεπορτάζ του ο 50χρονος περιγράφει δράσεις αλληλεγγύης και "έξυπνες" ομάδων πολιτών που δουλεύουν για να ξεπεράσουν την κρίση. Μίλησε με τους καθηγητές που κάνουν δωρεάν μαθήματα σε παιδιά, αλλά και με γιατρούς στη Θεσσαλονίκη που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Σε αντίθεση με άλλα ρεπορτάζ ξένων συναδέλφων του που μεταφέρουν εικόνες εξαθλίωσης και μιζέριας από την Ελλάδα, εκείνος προσπάθησε να μεταφέρει ιστορίες ελπίδας και αισιοδοξίας.
"Αυτό που αποκόμισα από τα ρεπορτάζ που έκανα σε Αθήνα, Βόλο και Θεσσαλονίκη κατά την 7ήμερη παραμονή μου στην Ελλάδα είναι ότι οι Ελληνες γίνονται εφευρετικοί, δημιουργικοί, καινοτόμοι προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό", λέει στα ΝΕΑ από το Λονδίνο πλέον, όπου επέστρεψε την περασμένη Δευτέρα, ο Χένλεϊ.
Είχε ξαναεπισκεφτεί την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο και αυτό που θυμάται είναι ο διάχυτος θυμός που επικρατούσε. "Σίγουρα οι πολίτες εξακολουθούν να είναι πολύ θυμωμένοι διότι υποφέρουν – αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να παίρνουν μισθό 600-700 ευρώ – αλλά επικεντρώθηκα στις κινήσεις αλληλεγγύης των Ελλήνων. Σε καινοτόμες και έξυπνες δράσεις που έχουν οργανώσει για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον".
Ο ρεπόρτερ κατέγραψε σχεδόν όλες τις σημαντικές δράσεις αλληλεγγύης που υλοποιούνται αυτές τις μέρες στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι έγραψε 16 ρεπορτάζ μέσα σε 7 ημέρες.
Από όλα όσα είδε ξεχωρίζει "το Μπορούμε", μια κίνηση πολιτών οι οποίοι συλλέγουν φαγητά που περισσεύουν από εστιατόρια και τα δίνουν σε ιδρύματα και οργανισμούς. Γνώρισα επίσης την ομάδα Tutorpool, τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στους μαθητές. Είναι μια κίνηση που οργανώθηκε μέσω του twitter και σήμερα έχει φτάσει τους 500 εθελοντές, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό μέσω skype. Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα προσπάθεια".
Στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε για ρεπορτάζ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. "Εκεί υπάρχει το πρότζεκτ οι πολίτες, αντί για εισιτήριο, να δίνουν τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια προσφέρονται σε οργανώσεις και ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα της κρίσης εμφανίζεται σε απροσδόκητα σημεία αυτές τις ημέρες", γράφει ο κ. Χένλεϊ για την εκεί δράση.
Πιο εντυπωσιακό όμως για τον Βρετανό δημοσιογράφο ήταν η επιμονή αρκετών νέων να παραμείνουν στην Ελλάδα. "Συνάντησα πολλούς νέους επαγγελματίες, μορφωμένους, που έλεγαν “ναι, θα μπορούσα να φύγω για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό” αλλά τελικά επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα διότι αισθάνονται ότι πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα τους".

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Δίνουμε 6,4 εκατ. σε αυτούς που υλοποίησαν και μας συμβούλεψαν για το PSI!



20120321-001120.jpgΑμοιβή έως 4 εκατ ευρω θα πάρουν οι αντιπρόσωποι για την ολοκλήρωση συναλλαγής που συμμετείχαν στο PSI (closing agents) σύμφωνα με ρύθμιση που κατέθεσε στην Βουλή ο Φίλιππος Σαχινιδης.

Επίσης, στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται και αμοιβή 3,4 εκατ. ευρώ προς το IIF ως έξοδα νομικής υποστήριξης.
Ο κ. Σαχινίδης κατέθεσε επίσης διάταξη με την οποία παρατείνονται έως το τέλος του χρόνου συμβάσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού στον ΟΔΔΗΧ.

Φυσικά, αυτά τα ποσά θα δοθούν αφού το PSI ..”ελαφρυνε” το χρέος κατα 100 δις. (άσχετα αν πήραμε άλλα 130!)

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

"Αρκετά μας "γδάρατε" Ευρωπαίοι, τώρα πληρώστε!" αναφέρουν οι Ούγγροι και αψηφούν Δ.Ν.Τ. - Ε.Ε.



Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε...
επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί.

«Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».

Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.

«Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να...θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!

Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.».

Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των εφήβων: Μην ταπεινώνετε τη χώρα μας!



Τις ελπίδες και τους φόβους των εφήβων της χώρας μας αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Jon Henley για την εφημερίδα Guardian.
Σε συνεργασία με την καθηγήτρια αγγλικών, Katherine Poseidon, ο δημοσιογράφος δημοσιεύειαποσπάσματα εκθέσεων 13χρονων μαθητών που περιγράφουν πώς βιώνουν εκείνοι την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Η ζωή μου και η καθημερινότητά μου είναι ίδιες, αλλά οι γονείς μου είναι διαφορετικοί. Προσπαθούν να το κρύψουν, αλλά τους ακούω να μιλάνε» - Μίνα

«Το να ζεις στην Ελλάδα είναι δύσκολο, όταν βλέπεις πόνο και όταν οι πολιτικοί συνεχίζουν να ψηφίζουν τα προγράμματα της Ευρώπης χωρίς να λύνουν το πρόβλημα. Δεν προκάλεσαν όλοι οι άνθρωποι την κρίση, όμως εκείνοι που έφταιξαν συνεχίζουν να παίρνουν λάθος αποφάσεις. Σας παρακαλώ μην ταπεινώνετε τη χώρα μας. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη επειδή έχει μεγάλη ιστορία και την αξίζει» - Κρις

«Όπως μπορείτε να δείτε, τα πράγματα είναι άσχημα στη χώρα μας και δε θα είναι εύκολο να βγούμε από την κρίση. Παρ' όλα αυτά, μερικές φορές οι άνθρωποι υπερβάλλουν όταν μιλούν για την Ελλάδα σαν να είναι εντελώς κατεστραμμένη και δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί. Αυτό δεν είναι αλήθεια και είναι άδικο απέναντί μας. Θα ήθελα ο υπόλοιπος κόσμος να γνωρίζει ότι είμαστε περήφανοι για το έθνος μας. Είμαι σίγουρη ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση αφού είμαστε σκληρά εργαζόμενοι, επίμονοι και δεν εγκαταλείπουμε εύκολα» - Τέττυ

«Σκεφτήκατε ποτέ για τα μεγάλα κράτη και τις συμβουλές που έδωσαν στην Ελλάδα αρχικά, οι οποίες οδήγησαν αυτή τη χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα; Και εξακολουθούμε να παίρνουμε συμβουλές από τους «Καλούς Συμβούλους», για το μοναδικό λόγο ότι δεν έχουμε που αλλού να στραφούμε. Σας παρακαλώ, σκεφτείτε την δική μου συμβουλή και μην υποβιβάζετε τους συμπολίτες μου αλλά βοηθήστε τους ανθρώπους να καταλάβουν την πραγματική κατάσταση.Αν και είναι μόνο 13 χρόνων νομίζω ότι γνωρίζω καλύτερα για τους συμπολίτες μου απ' ότι τα ΜΜΕ που αλλάζουν την πραγματική ιστορία σε τραγωδία» - Μαξ

«Η καθημερινότητα στην Αθήνα δεν ανταποκρίνεται στη βία που δείχνει η τηλεόραση. Υπάρχουν μεγάλες ουρές για δωρεάν συσσίτια αλλά δεν υπάρχουν φωτιές έξω από κάθε κτίριο! Η ζωή στην Αθήνα είναι πολύ ήσυχη και καταθλιπτική. Οι Έλληνες βγαίνουν έξω πολύ λιγότερο και τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι άδεια. Έτσι, λοιπόν, το θέμα δεν είναι η βία αλλά η μιζέρια! Όμως οι Έλληνες στέκονται ακόμη στα πόδια τους. Και γι΄ αυτό θα πρέπει να τους σέβονται» - Λουίζα

mediagate.gr

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Στους σκοπιανούς να τις πουλήσετε τις φρυγανιές σας κύριοι της Εlite!!




Από σήμερα ΤΕΛΟΣ οι φρυγανιές Elite. Όχι μόνο επειδή στερήσανε από δεκάδες Έλληνες μια θέση εργασίας με το να μεταφέρουν το εργοστάσιο παραγωγής τους εκεί, αλλά και επειδή ακριβώς πήγαν εκεί.

Στους σκοπιανούς λοιπόν να τις πουλήσετε τις φρυγανιές σας κύριοι της Εlite!

Εις το εξής, κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα που αποβαίνει σε βάρος του Ελληνικού λαού, αλλά και που έρχεται σε αντίθεση με τα εξωτερικά μας συμφέροντα θα στιγματίζεται και θα σαμποτάρεται  από την παρούσα σελίδα.

Συνιστούμε στους φίλους της σελίδας να αναδημοσιεύουν όσο μπορούν τέτοιες αναρτήσεις για να ξυπνάμε λέμεεεε....

Φορολογούν και τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης!!!


Η μία και μοναδική κατηγορία εργαζομένων που είχε γλιτώσει από τη φόρο καταιγίδα των τελευταίων ετών, φαίνεται πως θα πέσει κι αυτή στα «νύχια» της εφορίας.

Η ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολόγητου θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι αυτοί, λόγω των χαμηλών εισοδημάτων που εισπράττουν, δεν ξεπερνούσαν το αφορολόγητο και δεν πλήρωναν φόρο.

Πλέον, όμως, πρέπει να πληρώνουν φόρο και αυτοί. Όσοι, δηλαδή, πληρώνονται με 250, 300 ή 350 ευρώ το μήνα (πριν τη μείωση του κατώτατου μισθού πλήρους απασχόλησης), δουλεύοντας 4 ώρες την ημέρα, θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη και για την εφορία. Η κατάργηση του αφορολόγητου, που ζητούν μετ΄ επιτάσεως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα τους οδηγήσει σε απώλειες έως και σχεδόν ενάμισι μισθού το χρόνο! Δείτε γιατί:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΕΙΣΟΔΗΜΑ 4.900 ΕΥΡΩ (350 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ)

ΦΟΡΟΣ 2010: 0 ΕΥΡΩ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12.000 ΕΥΡΩ)
ΦΟΡΟΣ 2011: 0 ΕΥΡΩ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 5.000 ΕΥΡΩ)
ΦΟΡΟΣ 2012: 490 ΕΥΡΩ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 0 ΕΥΡΩ)

Από το παράδειγμα (που έγινε με την παραδοχή ότι ο πρώτος συντελεστής θα παραμείνει 10%), είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι τόσο καιρό δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο, θα κληθούν ξαφνικά να δώσουν στην εφορία σχεδόν ενάμισι μισθό!

Το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για αυτούς, καθώς το διαθέσιμο εισόδημά τους θα μειωθεί περαιτέρω, λόγω της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α., που θα οδηγήσει όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης από το 13% στο 19% ή στο 21%.

Τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου



 
Γράφει ο Ν. Λυγερός 

Όταν οι δικοί μας έχουν φοβίες και απολογούνται λόγω λαϊκισμού, διότι οι θέσεις τους δεν έχουν ούτε βάσεις ούτε σταθερότητα, προσέχουν τα πάντα για τον εαυτό τους και δεν εξετάζουν το πολιτικό και το εθνικό κόστος της πατρίδας μας. Μας εξηγούν ότι μερικοί θέλουν ακόμα και να πουλήσουμε και τα νησιά μας στο Αιγαίο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα οικονομικά μας προβλήματα. Στην πραγματικότητα, η γεωστρατηγική ανάλυση δίνει άλλες εξηγήσεις που έχουν μια διαχρονική βάση. 
Αν εξετάσουμε, λοιπόν, τη Μεσόγειο και ειδικά τα νησιά της δίχως να εμπλακούμε στην παγίδα του διαχωρισμού μεταξύ Αιγαίου και Μεσογείου, όπως προσπαθούν να μας βάλουν άλλοι λαϊκιστές, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία τους. Ενώ υπάρχουν δύο ξεκάθαρα τόξα οριζόντια. Στο πάνω μέρος της Μεσογείου υπάρχει το ευρωπαϊκό και χριστιανικό τόξο, ενώ στο κάτω μέρος της Μεσογείου υπάρχει το αφρικανικό και μουσουλμανικό τόξο. Ενώ το πρώτο είναι ιστορικό, το δεύτερο προέρχεται από τον επεκτατισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο αναλογίας βλέπουμε ότι όλα τα νησιά της Μεσογείου ανήκουν στο πάνω τόξο διότι αποτελούν σημεία ανθεκτικής αντίστασης. Μάλιστα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα νησιά έχουν δεχτεί πολιορκίες από την πηγή, δηλαδή το σχήμα της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και γενικότερα του μουσουλμανικού στοιχείου.