Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

1ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2011



Δήμος Χαλανδρίου
 1ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2011
 
Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή


Ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διοργανώνει στην πόλη μας τον «1ο Αγώνα Δρόμου Ρεματιάς Χαλανδρίου»


Ο Αγώνας θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Αφετηρία – Τερματισμός: Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου που θα διεξαχθεί σε μικτή διαδρομή, δημοσίας οδού και τμημάτων της παραρεμάτιας ζώνης.
Περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευθούν σύντομα.
ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ 
10χλμ. Ανδρών – Γυναικών
4χλμ. Ανδρών – Γυναικών
Ειδική διαδρομή πανπαίδων – πανκορασίδων
ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΗ χρονομέτρηση του αγώνα θα γίνει από ειδικό συνεργείο και θα δοθεί χρόνος για κάθε αθλητή.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ• 8.00 – 9.00 Παραλαβή εξοπλισμού
• 9.30    Ειδική διαδρομή πανπαίδων – πανκορασίδων
• 9.45   4χλμ. Ανδρών – Γυναικών
• 10.00 10χλμ Ανδρών – Γυναικών
• 13.00 Απονομές στους νικητές-τριες
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Χαλανδρίου.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει την ειδική φόρμα συμμετοχής και έχουν αποδεχτεί τους όρους της (βλ. συνημ. δήλωση συμμετοχής).
Απαγορεύεται η δήλωση πάνω από ένα δρόμο.
Δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δηλώσεις συμμετοχής στο fax 2132023925 ή στο email: dimosies.sxeseis@halandri.gr έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011 μέχρι τις 14.00.
Περισσότερες πληροφορίες από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Χαλανδρίου στα τηλέφωνα 213 2023912 – 913 και από τη γραμματεία Αντιδημάρχου Οικονομικών 213 2023827.
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Oι αθλητές θα παραλάβουν τα νούμερα και τους χρονομετρητές από τη Γραμματεία του αγώνα που θα λειτουργεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 από τις 11.00 έως τις 14.00 και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011 από τις 8.00 έως τις 9.00 δίπλα στο χώρο αφετηρίας – τερματισμού στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ – ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣΠινακίδια χιλιομετρικών αποστάσεων θα υπάρχουν ανά τρία χιλιόμετρα.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ-ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Η διοργάνωση έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονισμού ή και της διαδρομής του αγώνα όταν και αν αυτό κριθεί απαραίτητο και πάντα για την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Κάθε αλλαγή θα γίνεται γνωστή και θα ανακοινώνεται στους αθλητές από τις σχετικές με τον αγώνα ιστοσελίδες.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Θα υπάρχει κάλυψη από γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενοφόρο.
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟ.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ
θα υπάρχουν αρκετοί σταθμοί ανεφοδιασμού όπου θα παρέχονται από εθελοντές σε όλους τους αθλητές (-τριες) διάφορα είδη όπως νερό και ισοτονικά ποτά. Πιθανές θέσεις για τους σταθμούς ανεφοδιασμού θα είναι ανά τρία χιλιόμετρα.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ
Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχουν σταθμοί ελέγχου σε κομβικά σημεία της διαδρομής. Όλοι οι αθλητές/ τριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη σηματοδοτούμενη διαδρομή και να φέρουν το νούμερο του αγώνα σε εμφανή σημείο στο σώμα τους. Απαγορεύεται κάθε παρεκτροπή, παράκαμψη και συντόμευση της διαδρομής από αθλητές και αθλήτριες της διοργάνωσης. Μια τέτοια ενέργεια θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακύρωσή του/της.
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Όλοι οι αγωνιζόμενοι που συμμετέχουν στον αγώνα, καθώς και τα στελέχη της διοργάνωσης οφείλουν να διατηρούν τους χώρους και το φυσικό περιβάλλον καθαρό. Από τη διοργάνωση προβλέπονται σακούλες και καλάθια απορριμμάτων σε όλους τους σταθμούς ανεφοδιασμού και ελέγχου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟΘα υπάρχει αποκλειστική κάλυψη του αγώνα από εξειδικευμένο συνεργείο φωτογράφων.
ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΘΛΗΤΩΝ
Ο κάθε αθλητής οφείλει να φέρει το νούμερο του αγώνα της διοργάνωσης σε διακριτή εμφανή θέση στο μπροστινό μέρος της ενδυμασίας με την οποία θα αγωνιστεί.

ΚΥΠΕΛΛΑ, ΜΕΤΑΛΛΙΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΑΣτους πρώτους νικητές θα δοθούν κύπελλα και μετάλλια. Αναμνηστικά διπλώματα θα πάρουν όλοι όσοι τερματίσουν τον αγώνα.
Κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής :
 σε μορφή .pdf
 σε μορφή .doc




Παρατείνεται ο δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος στο Ωνάσειο


Έως τις 14 Οκτωβρίου παρατείνεται ο δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, λόγω της μεγάλης απήχησης που σημείωσε το Πρόγραμμα του Ωνασείου για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Συγκεκριμένα, 589 άτομα επωφελήθηκαν από τη δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων από την Τρίτη 20 έως και την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 ενώ το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, εξετάστηκαν δωρεάν 28 παιδιά.
Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού και της δυσχέρειας των μετακινήσεων, το ΩΚΚ αποφάσισε την παράταση του Προγράμματος έως την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011.
Συγκεκριμένα συνεχίζεται:
  1. Η δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων πραγματοποιείται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 έως τις 16:00.
  2. Η ιατρική εξέταση στα Εξωτερικά Ιατρεία και διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων με έκπτωση 50%.
  3. Επιπρόσθετα γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εκτίμηση.
Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου 2011, Ομάδα Ιατρών Καρδιολόγων και Νοσηλευτών θα επισκεφθούν Γυμνάσια της Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου και Μοσχάτου και θα ενημερώσουν τους μαθητές και τους καθηγητές για την σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Λεηλατήθηκε το «Καταφύγιο του ποιητή» Νικηφόρος Βρεττάκος στην Πλούμιτσα


Το «Καταφύγιο του ποιητή» που δημιουργήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη από την οικογένεια του ποιητή και το Σύλλογο
«Οι Φίλοι του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου» στην Πλούμιτσα Λακωνίας, λεηλατήθηκε από αγνώστους την Παρασκευή 23/9/2011.


Η ανακαινισμένη πατρική οικία του ποιητή επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας ελλήνων και ξένων διανοουμένων με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2012 σε Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου.

Ανάλογη τύχη είχαν και οι παρακείμενες οικίες συγγενών του ποιητή.

Αμέσως έσπευσε επί τόπου η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κροκεών, η οποία διενεργεί έρευνα προς εντοπισμό των δραστών.



Ελληνίδα επιστήμονας εφηύρε ουσία που αναπλάθει φυσικά τα δόντια!


Η δρ. Αμαλία Αγγελή επικεφαλής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Λιντς της Βρετανίας, εφηύρε υγρή ουσία που αναπλάθει φυσικά τα δόντια! Το πεπτίδιο Ρ11-4Ο, «αναγεννά» οργανικά την αδαμαντίνη, και καθιστά τον οδοντιατρικό τροχό ξεπερασμένη τεχνολογία.
Όπως ανακοίνωσε η ίδια η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας:
«Πρόκειται για ένα διάλυμα μιας μικρής πρωτεΐνης, του πεπτιδίου Ρ11-4, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε τζελ στις συγκεκριμένες συνθήκες που υπάρχουν μέσα στους πόρους του σμάλτου των δοντιών όταν αυτά διαβρώνονται. Το τζελ αυτό αποτελεί για την ακρίβεια έναν μικροσκοπικό ιστό από πάρα πολύ μικρά ινίδια, τα οποία έχουν την ικανότητα να έλκουν στην επιφάνειά τους ιόντα ασβεστίου.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κρυστάλλων φωσφορικού ασβεστίου, που είναι ουσιαστικά η αδαμαντίνη στο δόντι μας. Τα ακινητοποιημένα αυτά ιόντα ασβεστίου επάνω στον ιστό που δημιουργεί το πεπτίδιο έλκουν φωσφορικά ιόντα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου οι οποίοι μεγαλώνουν και ξαναγεμίζουν τους μικροπόρους. Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος ιστός διαλύεται και φεύγει τελείως έξω από το δόντι, το οποίο τελικά αναδομείται με το φυσικό του υλικό που είχε προηγουμένως χάσει».
«Αυτό που δεν περιμέναμε να δούμε και πραγματικά μας εξέπληξε ήταν το γεγονός ότι η διαδικασία της αναδόμησης του δοντιού συνεχιζόταν για μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας. Κάτι τέτοιο, παρ΄ όλα αυτά, δεν έδειξε να αλλοιώνει το σχήμα ή το μέγεθος του δοντιού. Επιπλέον, η εφαρμογή του διαλύματος δεν απαιτεί κάποιον περιορισμό από πλευράς του ασθενούς. Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες μελέτες για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εκτέλεσης της θεραπείας, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Όπως δήλωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια, η ομάδα της προσπαθεί πλέον να εφαρμόσει τις ευεργετικές ιδιότητες του πεπτιδίου Ρ11-4 και στα υπόλοιπα οστά του ανθρώπινου οργανισμού.
«Οι κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου που αναδομούν τα δόντια μας αναδομούν και τα οστά μας. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι ένα γενικό "πολυεργαλείο" με πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Το υγρό διάλυμα του πεπτιδίου θα εγχέεται με μια σύριγγα στο σημείο όπου χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η αναδόμηση του οστού όπου, λόγω του χημικού περιβάλλοντος του οστού, θα δρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην περίπτωση του δοντιού, αναπλάθοντας το χαμένο κόκαλο. Οι δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα σε κουνέλια έχουν δείξει θεαματικά αποτελέσματα, με την ανάπλαση του οστού να πραγματοποιείται μέσα σε λίγους μήνες».

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Προσφορά αγάπης, από ακρίτες του Βορρά σε ακρίτες του νότου


Από τα μαθητικά μας χρόνια μαθαίνουμε στο Κατηχητικό, στην Εκκλησία και στο Σχολείο να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, προκειμένου αυτό να προοδεύει. Όπως το λέει και πολύ σωστά ο Ιωάννης Μακρυγιάννης «είμαστε στο εμείς κι όχι στο εγώ» ήτοι νοιαζόμαστε κι αγνωνιζόμαστε για το σύνολο των Ελλήνων – περί Πάτρις κι όχι περί παρτις (για την πάρτη μας). Δυστυχώς όμως στην πράξη εμείς οι Έλληνες έχουμε μείνει πίσω με προεξάρχοντες τους πολιτικούς μας ταγούς που αγωνίζονται πάντα περί…πάρτις.
Τις προάλλες βρέθηκα σε φιλικό σπίτι και κουβέντα στην κουβέντα, ήρθε η συζήτηση στο έλλειμα που παρουσιάζει η σύγχρονη Ελληνική κοινωνία στην αγάπη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό μεταξύ των μελών της. Έχουμε όλοι μας μεταβληθεί σε αμερικανάκια, σε καταναλωτικά δίποδα όντα που το ρητό της ζωής τους είναι το «ζούμε για να τρώμε» κι όχι το ορθό «τρώμε για να ζούμε». Πάνω, λοιπόν, σ’ αυτό το θέμα συζήτησης, ο φίλος μου, μου ανέφερε ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν αφανείς Έλληνες που προσφέρουνε, απλώς δεν φαίνονται. Και σαν παράδειγμα μου έφερε συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο δώρισε έναν ηλεκτρονικό επιτραπέζιο υπολογιστή σε Δημοτικό Σχολείο του νησιού Αγαθονήσι στα Δωδεκάνησα. Στην ερώτηση που το γνωρίζει αυτό, μου απάντησε ότι την ημέρα που ο υπολογιστής γινότανε «πακέτο», αυτός βοηθούσε στο όλο εγχείρημα. Και μάλιστα μου είπε ότι έχει βγάλει σχετικές φωτογραφίες.
Κάνοντας ένα σχετικό ρεπορτάζ και με το ύφος του δημοσιογράφου του ζήτησα να μου πει πληροφορίες για το συγγενικό του πρόσωπο. Μου είπε ότι είναι «χαραμοφάης» δημόσιος υπάλληλος (γελώντας) κι ότι έχει γεννηθεί με το συναίσθημα της προσφοράς μέσα του, σαν τους πολιτικάντηδές μας (συνέχισε γελώντας). Μάλιστα σ’ αυτό τον παρακινεί και ο θερμός πατριωτισμός, ο οποίος τον διαπνέει. Μάλιστα, όπως μου ανέφερε, έχει στο παρελθόν ξαναδωρίσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή σε τμήμα συνοριακής Αστυνομίας. Για όλα αυτά κρατάει χαμηλό προφίλ (low profile, όπως λέμε αγγλιστί, κοινώς βαρβαριστί) και δεν επιθυμεί οποιαδήποτε δημοσιότητα. Του ζήτησα και μου έδωσε τις φωτογραφίες του υπολογιστή. Μέσα σ’ αυτές τις φωτογραφίες, βρήκα και φωτογραφία μίας επιστολής της οικογένειας του δωρητή προς τον Δάσκαλο ή Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Αγαθονησίου, την οποία και αντιγράφουμε ακολούθως:
Φέρες , 12-09-2011
Αγαπητέ-ή Δάσκαλε-α,
Επικοινωνούμε μαζί σας από τον Ακριτικό Έβρο, από τις Φέρες Έβρου. Εμείς οι Ακρίτες του βορρά με τους Ακρίτες του νότου. Δύο τόποι τόσο μακριά ο ένας από τον άλλον, αλλά με τόσο κοινά προβλήματα. Ένα απ’ αυτά τα προβλήματα είναι ότι το κέντρο λήψεως αποφάσεων της Ελλάδας είναι κοντά μας μόνο κάθε τέσσερα χρόνια (προεκλογικά). Παρόλα όμως τα προβλήματα, συνεχίζουμε χαμογελαστοί να υψώνουμε ψηλά την Σημαία της Αξιοπρέπειας, του Καθήκοντος, της Αγάπης στον πλησίον, της Θρησκείας και της Πατρίδος μας. Είμαστε ακόμα ζωντανοί…, όπως λέει κι ένα τραγούδι.
Θέλοντας, λοιπόν, να συνεχίσουμε να ζούμε (ΖΗΝ), αλλά και να ζούμε καλά (ΕΥ ΖΗΝ), όπως ανέφερε κι ο Μέγας ΕΛΛΗΝ, Μέγας Αλέξανδρος, σας αποστέλλουμε μαζί με την επιστολή αυτή έναν (1) επιτραπέζιο ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα σας βοηθήσει στο εκπαιδευτικό σας έργο. Ο υπολογιστής αυτός μπορεί να γίνει το εργαλείο, το υνί, το οποίο θα οργώσει τις ψυχές και τα μυαλά των νεαρών μαθητών και θα καλλιεργήσει μέσα τους τον καλύτερο σπόρο, ώστε ως λέει η λαϊκή ρήση «ό,τι έσπειρες, θερίζεις».
«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» και γι’ αυτό το λόγο κλείνουμε την επιστολή μας αυτή με την ευχή να πιάσει τόπο η προσφορά μας αυτή, η οποία είναι προσφορά αγάπης, εκτίμησης, αλληλεγγύης και σεβασμού προς το Λειτούργημα το οποίο διατελείτε στο Ακριτικό νησί του Αγαθονησίου.
Φιλικά, Οικογένεια Β.Χ.
Τελικά, μετά απ’ αυτή την συζήτηση και το παράδειγμα του φίλου μου, χάρηκα επειδή υπάρχουν ακόμη άνθρωποι και με πιο αισιόδοξη ματιά άρχισα να βλέπω όλα τα γεγονότα στη ζωή μου και στην κοινωνία ολόκληρη. Μάλιστα σκέφτομαι κι εγώ να προσφέρω αφανώς την … ΑΓΑΠΗ μου σ’ όλους τους συνανθρώπους μου.
ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΙΣ ΑΓΑΠΗ, ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΓΑΠΗ. Ό,τι σπέρνεις θερίζεις. Πόσο δίκιο έχουν οι σοφοί πρόγονοί μας…


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΚΡΙΤΑΣ


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Εορτασμός 20ής επετείου σύστασης της Δημοκρατίας της Αρμενίας


Με αφορμή τον εορτασμό της 20ής επετείου σύστασης της Δημοκρατίας της Αρμενίας,
ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και η Κα Ghalatcian, είχαν την ευχαρίστηση να παραθέσουν δεξίωση στο Athenaum Ballroom II ,του ξενοδοχείου Athens Intercontinental την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2001 από τις 19.30 εως τις 21.30.

Στην έναρξη της εκδηλώσεως ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Αρμενίας και Ελλάδος.Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Πρέσβης Κος Gagik Ghalatcian,
(oλόκληρη η ομιλία του βρίσκεται εδώ )ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με την ευχή:
Είθε να ζει και να ανθεί αυτή η φιλία,
προς όφελος των χωρών και των λαών μας!
Ζήτω η Αρμενία!
Ζήτω η Ελλάδα!
Ζήτω ο Αρμενικός και ο Ελληνικός λαός!
  Ακολούθησε δεξίωση ,οπου παρεβρέθησαν μεταξύ των άλλων
ο πρώην πρόεδρος της βουλής  Κος Απόστολος Κακλαμάνης,
ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ Πρέσβης  Κος Γεωργίου,
οι βουλευτές Κοι Φώτης Κουβέλης και Γρηγόρης Νιώτης,
ο δημ. σύμβουλος Χαλανδρίου Κος Βασίλης Σταύρου,
ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης, κ.ά. …………………..

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Για την μαύρη επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής



Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Σεπτεμβρίου του 1922.

Η ανά τους αιώνας ελληνική γη της Ιωνίας, αυτή που κάποιοι ονόμασαν Μικρά Ασία, τυλιγόταν στις φλόγες.
Φλόγες ενός ασβέστου μίσους πηγάζοντος από την απανθρωπιά των μογγόλων της στέππας του Τουράν. 
Ποταμοί ελληνικού αίματος θα ακολουθήσουν μία ένδοξη πορεία που εγράφη με τα υπό του Αγίου Γεωργίου και της Υπερμάχου Στρατηγού μας καθαγιασμένα ξίφη και κανόνια του ελληνικού στρατού.

Ενός στρατού που έφθασε στο Σαγγάριο ποταμό, εκέρδισε τακτικά, μα δυστυχώς ηττήθη στρατιωτικά από το σφαγέα των Ελλήνων, Κεμάλ Μουσταφά.
   Η αγκαλιά της Μητέρος Πατρίδος,δηλαδή της Ελλάδος, θα ανοίξει για να υποδεχθεί τα κύματα της πολύπαθης προσφυγιάς, αρχικώς όχι και τόσο φιλόξενα. Ο γενναίος ελλαδικός λαός που επέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το ανώτερο πνεύμα του και τη μάθηση ,θα στολίσει με κάθε κοσμητικό επίθετο κάθε Μικρασιάτη αδελφό μας, ο οποίος χάρη στην εργατικότητα που επέδειξε, κατάφερε αργότερα να ορθοποδήσει και να αποδείξει ότι είναι ισάξιο μέλος και κλαδί στο μεγάλο δένδρο της ράτσας μας (όπως έλεγε κι ένας Κρητικός που θαύμαζε το καθεστώς του Μουσολίνι).
      Δυστυχώς δε χρειάστηκε να περάσουν και πολλά χρόνια για κάποιους που τελούν σε εντεταλμένη υπηρεσία με απώτερο σκοπό τον περαιτέρω αφελληνισμό της παιδείας, να "αεροβαπτίσουν" τη σφαγή του μικρασιατικού ελληνισμού ως συνωστισμό. Ναι, κι εμείς συμφωνούμε ότι ο ηρωικός Επίσκοπος Σμύρνης, Χρυσόστομος, απεβίωσε εξαιτίας του συνωστισμού και της πολυκοσμίας. Κι εμείς συμφωνούμε ότι ο Ηλίας Βενέζης συνέγραψε το έργο <<Το νούμερο 31328>> εμπνευσμένος από το συνωστισμό.

Κι εμείς συμφωνούμε ότι η <<Ιστορία ενός αιχμαλώτου>> που μας παρέδωσε ο Στρατής Δούκας βασίστηκε στην αφήγηση ενός θύματος του συνωστισμού βεβαίως.

 Μερίδιον ευθύνης φέρει κι ο ακαλλιέργητος ελληνικός λαός των ξεφαντωμάτων της Μυκόνου, των τουρκικών σειρών και της ελληνοτουρκικής φιλίας. Τέτοιος που είναι, αξίζει να του κάνετε και χειρότερα. Διδάξτε του κι ότι κατάγεται από την Αφρική αν θέλετε, αφού σίγουρα θα το καταπιεί αδιαμαρτυρήτως. Αρκεί φυσικά να μην αδικήσετε την αγαπημένη του ομάδα και τη ρίξετε στη Β' Εθνική...
        


 

 Τέσσερις Έλληνες επιστήμονες που μας βγάζουν ασπροπρόσωπους διεθνώς



Στο κλίμα της γενικευμένης κατήφειας που βιώνει η χώρα, μια ευχάριστη είδηση ήρθε από την ελληνική ερευνητική κοινότητα και μάλιστα από τους νέους αντιπροσώπους της. Τέσσερις νέοι έλληνες ερευνητές απέσπασαν υποτροφίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (European Research Council, ERC) για να συνεχίσουν τα ερευνητικά προγράμματά τους στην επόμενη πενταετία.
Το ERC εφέτος μοίρασε συνολικά 670 εκατ. ευρώ σε 480 άριστους νέους επιστήμονες. Για να αντιληφθείτε το είδος των εξετάσεων που έδωσε επιτυχώς η τετράδα, φτάνει να σας πούμε ότι τα ποσοστά επιτυχίας ανέρχονται στο 12% (χρηματοδοτήθηκαν 480 από τις 4.080 αιτήσεις!). Με τις καλύτερες ευχές μας για την πραγματοποίηση των στόχων τους, το «ΒΗΜΑScience» σήμερα τους επιστήμονες που μας βγάζουν ασπροπρόσωπους στη διεθνή επιστημονική αρένα.
Ζωή Λυγερού: αντιγραφή DNA στην Πάτρα
Φανταστείτε ότι θέλετε να μοιράσετε ακριβοδίκαια τα υπάρχοντά σας στα δύο σας παιδιά. Μόνο που το πολυτιμότερο απ' όλα, έναν μυστικό κώδικα βάσει του οποίου θα πρέπει να πορευθούν στη συνέχεια της ζωής τους, τον έχετε σε ένα και μοναδικό αντίγραφο. Τι κάνετε;
Προτού αρχίσετε τη μοιρασιά, αποφασίζετε να αντιγράψετε τον κώδικα και να δώσετε από ένα αντίγραφο στο κάθε παιδί σας. Περιττό να πούμε πόσο σπουδαία είναι η πιστότητα της αντιγραφής: Ενα λάθος και κάποιο από τα παιδιά μπορεί να πάρει τον δρόμο της απωλείας! Αυτή η ακριβοδίκαιη μοιρασιά του γενετικού υλικού (του κώδικα όπου είναι γραμμένες οι οδηγίες της ζωής) είναι το ζητούμενο κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο του οργανισμού μας. Και αν σκεφθείτε ότι όλοι εμείς ξεκινήσαμε τη ζωή μας από ένα και μόνο κύτταρο (που προήλθε από τη σύντηξη του ωαρίου της μητέρας μας με ένα σπερματοζωάριο του πατέρα μας) και φτάσαμε να διαθέτουμε τρισεκατομμύρια κύτταρα, αντιλαμβάνεστε ότι η κυτταρική διαίρεση είναι ένα συχνότατο φαινόμενο και πως ο μηχανισμός αντιγραφής του DNA πριν από τη διαίρεση είναι υψίστης σημασίας για την καλή μας υγεία.
Τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα εξασφαλίζουν ότι το γενετικό υλικό τους θα διαβιβαστεί ακέραιο στα θυγατρικά τους, καθώς και το πώς βλάβες στη διαδικασία αυτή σχετίζονται με την εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου, μελετά η ερευνητική ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας κυρίας Ζωής Λυγερού. Το εγχείρημα της αντιγραφής είναι ένα έργο τιτάνιο: έξι δισεκατομμύρια βάσεις αντιγράφονται με απόλυτη πιστότητα σε μια διαδικασία που διαρκεί πολλές ώρες. Οπως εξήγησε στο «ΒΗΜΑScience» η κυρία Λυγερού, «η αντιγραφή του DNA εκκινά από χιλιάδες αφετηρίες, διασκορπισμένες πάνω στα χρωμοσώματα. Κάθε κύτταρο πρέπει να θυμάται, σε κάθε χρονική στιγμή, ποιες περιοχές του γονιδιώματός του έχει αντιγράψει και ποιες όχι ώστε να εξασφαλίσει ότι κάθε περιοχή θα αντιγραφεί μία και μόνο μία φορά. Αυτή η “μοριακή μνήμη” προσδίδεται από ειδικές πρωτεΐνες, που δεσμεύονται πάνω στο DNA και καθορίζουν πού και πότε θα εκκινήσει η αντιγραφή. Η ομάδα μας έχει αναπτύξει τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μικροσκοπική παρατήρηση της διαδικασίας της αντιγραφής του DNA σε ζωντανά μεμονωμένα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και την προσομοίωση της διαδικασίας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή».
Αξιοποιώντας τις διεπιστημονικές αυτές προσεγγίσεις, η ομάδα της κυρίας Λυγερού θα μελετήσει τι συμβαίνει σε μοριακό και γενετικό επίπεδο σε έναν πληθυσμό κυττάρων όπου ο έλεγχος της αντιγραφής του DNA έχει απορρυθμιστεί και πώς η απορρύθμιση αυτή μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου. «Ο καρκίνος εμφανίζεται λόγω συσσώρευσης βλαβών στο γενετικό υλικό των κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα είναι γονιδιωματικά ασταθή και γρήγορα μετεξελίσσονται με αποτέλεσμα να ανθίστανται στην αντικαρκινική θεραπεία. Τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να βοηθήσουν στην κατανόηση των βασικών μοριακών μηχανισμών που εξασφαλίζουν τη γονιδιωματική σταθερότητα όλων των κυττάρων και να διαφωτίσουν τα βήματα που οδηγούν σε καρκινογένεση» δήλωσε η ελληνίδα ερευνήτρια, της οποίας το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ.
Απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυρία Λυγερού πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊλδεμβέργη της Γερμανίας και στη συνέχεια υπήρξε συνεργάτης του τιμημένου με Βραβείο Νομπέλ Πολ Nερς στη Βρετανία. Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη δεν απογοήτευσε την ελληνίδα ερευνήτρια, η οποία είναι αισιόδοξη για το μέλλον της ελληνικής έρευνας, όπως τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται στο πανεπιστήμιο όπου υπηρετεί.«Κατά την τελευταία δεκαετία το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει επιτύχει να προσελκύσει νέους επιστήμονες με διεθνή καριέρα, να εγκαθιδρύσει ιδρυματικές υποδομές που υποστηρίζουν προηγμένες τεχνολογίες και να μεταφέρει τεχνογνωσία αιχμής στην Πάτρα μέσω διεθνών διεπιστημονικών συνεργασιών, επενδύοντας στη δημιουργία ενός ερευνητικού περιβάλλοντος αριστείας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γιώργος Βασιλικογιαννάκης: σύνθεση φαρμάκων στην Κρήτη
 Εστω ότι μια ουσία η οποία προέρχεται από ένα σπάνιο και μη καλλιεργήσιμο φυτό αποκαλύπτεται αντικαρκινική. Δύο δυνατότητες έχουμε: ή να εξαφανίσουμε το φυτό από προσώπου Γης προσπαθώντας να αποσπάσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από την ουσία-φάρμακο ή να βρούμε τρόπο να τη συνθέσουμε χημικά. Οι ανάγκες για χημική σύνθεση οργανικών ουσιών είναι στην κυριολεξία ατελείωτες και ιστορικά οι χημικοί έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά εφευρετικοί. Εκτός όμως από τις ανάγκες για οργανικές ουσίες, αυξημένες είναι σήμερα και οι απαιτήσεις μας για τις προδιαγραφές παραγωγής τους. Δεν μπορούμε πια αβασάνιστα να χρησιμοποιούμε βαρέα μέταλλα, όπως χρώμιο, βανάδιο, όσμιο ή τιτάνιο, καθώς η επίδρασή τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο μπορεί να είναι καταστροφική. Ευκταίο είναι επίσης η ακολουθία των αντιδράσεων που απαιτούνται για την οργανική σύνθεση του μορίου στόχου να μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μεγάλη κλίμακα χωρίς το κόστος να καθίσταται απαγορευτικό.
Περιττό να πούμε ότι όσο φθηνότερη η πρώτη ύλη, τόσο το καλύτερο!
Τρόπους να ικανοποιήσει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις έχει ανακαλύψει ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Απόφοιτος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ Βασιλικογιαννάκης εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός φοιτητής στο πλευρό τού επίσης ελληνικής καταγωγής κορυφαίου χημικού κ. Κ. Νικολάου στο Ινστιτούτο Scripps των ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στη γενέτειρα Κρήτη. Το ερευνητικό έργο του στοχεύει στην ανάπτυξη νέων συνθετικών τεχνολογιών με βάση το διεγερμένο μοριακό οξυγόνο.
Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί ο έλληνας ερευνητής δεν είναι τίποτε άλλο από το οξυγόνο που αναπνέουμε και το οποίο διεγείρεται φωτοχημικά ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί στην οργανική σύνθεση. Για τη διέγερση δεν χρησιμοποιούνται οργανικοί καταλύτες αλλά φωτοευαίσθητα φυσικά μόρια (όπως π.χ. η χλωροφύλλη των φυτών) τα οποία ονομάζονται φωτοευαισθητοποιητές. Είναι γνωστό εδώ και μερικές δεκαετίες ότι υπό κατάλληλες συνθήκες η απορρόφηση του ορατού φωτός από τους φωτοευαισθητοποιητές έχει συνέπεια τη μεταφορά ενέργειας στο οξυγόνο, το οποίο διεγείρεται και ονομάζεται διεγερμένο μοριακό οξυγόνο. Η επιτυχία του έλληνα ερευνητή έγκειται στη χρήση του παροδικού αυτού δραστικού μορίου για τη σύνθεση βιοδραστικών φυσικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, ο κ. Βασιλικογιαννάκης και οι συνεργάτες του πετυχαίνουν να χρησιμοποιήσουν το πολύ δραστικό διεγερμένο οξυγόνο για την εκκίνηση διαδοχικών αντιδράσεων που απαιτούνται για τη σύνθεση περίπλοκων οργανικών ενώσεων στον σωστό τόπο και χρόνο και μέσα στην ίδια φιάλη.
Οπως επεσήμανε μιλώντας στο «ΒΗΜΑScience», αυτό σημαίνει «εξοικονόμηση χρόνου, αφού σε μία μόνο φιάλη μπορούν να γίνουν πολλές συνεχόμενες αντιδράσεις της συνθετικής πορείας που έχει επιλεγεί. Με την κλασική, βήμα προς βήμα, σύνθεση οι αντιδράσεις αυτές θα ήθελαν ακόμη και εβδομάδες για να πραγματοποιηθούν». Και ως τα παραπάνω να μην ήταν επαρκή, η ελληνική ερευνητική ομάδα έχει πετύχει ακόμη έναν βασικό στόχο για να καταστήσει τις εφαρμογές του πειραματισμού της φιλικότερες προς το περιβάλλον: δεν χρησιμοποιεί πια οργανικούς διαλύτες (υδρογονάνθρακες, χλωριωμένους υδρογονάνθρακες). Το μέσο διάλυσης είναι το νερό!
Το πρόγραμμα του κ. Βασιλικογιαννάκη θα χρηματοδοτηθεί με 1,338 εκατ. ευρώ. Οπως μας είπε, ένα μέρος από αυτά θα αξιοποιηθεί για υποδομές και αναλώσιμα, ενώ θα εργαστούν στο πρόγραμμα μεταδιδακτορικοί ερευνητές, καθώς επίσης και διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Αν και η σύνθεση φαρμάκων μπορεί να είναι η προφανής εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας του κ. Βασιλικογιαννάκη, το ζητούμενο της εργασίας του είναι η ανάπτυξη μεθόδων οργανικής σύνθεσης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ' όλους τους ερευνητές. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν αρέσκεται να πατεντάρει τις ανακαλύψεις του: θέλει να χρησιμοποιούνται από τους ανά τον κόσμο συναδέλφους του.
Δήμητρα-Ισιδώρα Ρουσσοπούλου: προστασία ψηφιακών αρχείων στην Αθήνα
 Εχετε ποτέ ευχηθεί να μην είχαν καταστραφεί/χαθεί τα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας; Εχετε αναλογιστεί πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν δεν είχε καεί η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; Η απώλεια της ανθρώπινης γνώσης είναι πάντα οδυνηρή και το δυσάρεστο είναι ότι ο κίνδυνος παραμένει σήμερα εξίσου υπαρκτός όσο και στο παρελθόν. Γιατί μπορεί σήμερα να μην είναι εύκολο να καούν όλες οι βιβλιοθήκες του κόσμου, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταστραφούν ή να αλλοιωθούν τα ψηφιακά αρχεία.
Οπως εξήγησε στο «ΒΗΜΑScience» η επίκουρη καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Δήμητρα-Ισιδώρα Ρουσοπούλου, «δύο είναι οι κίνδυνοι που απειλούν τα ψηφιακά αρχεία: το πρώτο είναι η φυσική φθορά, η οποία μπορεί να οδηγήσει τόσο σε απώλεια όσο και σε αλλαγή του περιεχομένου των αρχείων. Το δεύτερο πρόβλημα, το οποίο αφορά κυρίως αρχεία ιστορικού τύπου, έχει να κάνει με την πιθανότητα κακόβουλης εξαλλαγής των αρχείων».
Με στόχο την προστασία των ψηφιακών αρχείων, στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια το πρόγραμμα LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe, πολλά αντίγραφα κρατούν τα αρχεία ασφαλή). Απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η κυρία Ρουσοπούλου πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο πρόγραμμα LOCKSS. Υστερα από 4ετή παραμονή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η ελληνίδα ερευνήτρια εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ από το 2009 βρίσκεται στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Το ερευνητικό πρόγραμμά της, το οποίο χρηματοδοτείται με 1,032 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων του LOCKSS. Παραδείγματος χάριν, η ιστοσελίδα μιας εφημερίδας μεταβάλλεται συνεχώς. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ασφαλούς αποθήκευσης όλων των εκδοχών της έκδοσης. Ακριβώς αντίθετη πρόκληση για τους ερευνητές αποτελεί η διατήρηση ακαδημαϊκών αρχείων (όπως είναι οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικές επιθεωρήσεις) τα οποία δεν μεταβάλλονται. Για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κακόβουλη αλλαγή τους, το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να εντοπίζει τον κόμβο μέσω του οποίου τα αρχεία «κατεβαίνουν» διαφοροποιημένα. Αντιστοίχως, θα πρέπει να εντοπίζεται ο προβληματικός κόμβος σε περιπτώσεις όπου η αναζήτηση με το ίδιο λήμμα δίνει διαφορετικά αποτελέσματα όταν γίνεται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Αυτού του τύπου τα προβλήματα θα έχουν να επιλύσουν οι τέσσερις διδακτορικοί και δύο μεταδιδακτορικοί φοιτητές που θα προσληφθούν για να εργαστούν στο πρόγραμμα της κυρίας Ρουσοπούλου, η οποία συνεχίζει επιτυχώς στα πάτρια εδάφη αυτό που ξεκίνησε στην αλλοδαπή.
Νίκος Χρόνης: το τσιπάκι του Aids στην Κρήτη
 Σας έχει τύχει να βρεθείτε ποτέ σε ένα απομακρυσμένο σημείο της χώρας μας χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να χρειάζεστε γιατρό; Τότε ακόμη και ένας σχετικά αθώος πυρετός φαντάζει απειλητικός για τη ζωή! Φανταστείτε λοιπόν πώς θα ήταν να έχετε προσβληθεί από μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια, και όχι μόνο να μη διαθέτετε προσωρινώς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά να μην έχετε καμία ελπίδα να αποκτήσετε. Πολύ περισσότερο μάλιστα να ζείτε σε περιοχές που μαστίζονται ακόμη και από έλλειψη νερού! Μη νομίζετε ότι οι παραπάνω συνθήκες είναι αποκύημα φαντασίας. Το εφιαλτικό αυτό σενάριο, που εμείς οι τυχεροί του δυτικού κόσμου επιλέγουμε να ξεχνούμε, αποτελεί την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κυρίως στην Αφρική. Εκεί, σε περιοχές που οι επιστήμονες αποκαλούν resource limited settings (περιοχές περιορισμένων πηγών), εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα της νόσου του AIDS, η οποία προκαλείται από τον ιό HIV και προσβάλλει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
Δεν ξεχνούν όμως όλοι τους άτυχους αυτού του πλανήτη. Ο κ. Νίκος Χρόνης, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναπτύσσει τεχνολογίες οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακριβώς σε αυτές τις περιοχές, όπου το πλησιέστερο νοσοκομείο μπορεί να απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από τον ασθενή, ή ακόμη και όταν δεν είναι τόσο απρόσιτο να μη διαθέτει τα απαιτούμενα για την περίθαλψή του. Ο απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνέχισε τις σπουδές του στη Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και στη συνέχεια μελέτησε νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέα Υόρκης. Με αυτό το διεπιστημονικό υπόβαθρο έγινε μέλος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν το οποίο σκοπεύει να εγκαταλείψει σε λίγους μήνες για να εργαστεί στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης. Προικοδοτούμενος με 2 εκατ. ευρώ, ο κ. Χρόνης θα συνεχίσει την ανάπτυξη ενός μικροτσίπ, όχι μεγαλύτερου από μια πιστωτική κάρτα, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση της πορείας των ασθενών με AIDS στην Αφρική. Οπως εξήγησε μιλώντας στο «BΗΜΑScience», «το τσιπ θα είναι μιας χρήσεως. Ο ασθενής θα δίνει μια σταγόνα αίμα η οποία θα τοποθετείται πάνω στο τσιπ και θα αναλύεται. Τα αποτελέσματα θα “διαβάζονται” από μια φορητή μονάδα μεγέθους περίπου μιας θήκης γυαλιών και έτσι ο γιατρός θα μπορεί να γνωρίζει την πορεία της εξέλιξης της νόσου».
Αν διερωτάσθε πώς είναι δυνατόν ένα τσιπ να αντικαθιστά ολόκληρο εργαστήριο, η απάντηση κρύβεται σε τέσσερα γράμματα: ΜEMS. Με τη συντομογραφία αυτή περιγράφονται τα μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα (microelectromechanical systems), ένα δυναμικό πεδίο εφαρμογών της μηχανικής που συνδυάζει τη Νανοτεχνολογία και, στην περίπτωση του κ. Χρόνη, τη Μικροοπτική και τη Μικρορευστομηχανική. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η σταγόνα αίματος των ασθενών θα κυλάει μέσα σε κανάλια «λαξευμένα» στην κάρτα και πως καθένα από τα κύτταρα του αίματος θα παρακολουθείται/καταγράφεται από 10.000 μικροσκόπια τα οποία είναι ενσωματωμένα σε αυτή. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι το κόστος για τη δημιουργία αυτού του μικροτσίπ δεν είναι υψηλό, καθώς η τεχνολογία που το παράγει είναι τέτοια ώστε «είτε ένα μικροσκόπιο είτε 10.000 να προστεθούν στην κάρτα, το κόστος παραμένει ίδιο», όπως εξήγησε ο έλληνας ερευνητής ο οποίος αισιοδοξεί ότι το ερευνητικό περιβάλλον στο ΙΤΕ θα είναι εξίσου ενδιαφέρον όσο και αυτά της αλλοδαπής.

ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ!



Άγαλμα του Σπύρου Λούη, του θρυλικού χρυσού μαραθωνοδρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896 θα στηθεί στο Μπέργουϊκ της Μελβούρνης δίπλα από το άγαλμα ενός άλλου θρύλου, εκείνης της εποχής, του Έντγουϊν Φλακ, που μάλιστα έτρεξε μαζί με τον Λούη στον μαραθώνιο.







Το άγαλμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από την πολιτειακή κυβέρνηση, θα συμβολίζει την φιλία Αυστραλίας-Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ελληνικό Οργανισμό Στήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής Ιδέας, του οποίου ηγείται ο ομογενής Αριστείδης Παναγάκης, ο οποίος είπε ότι ο Λούης θα παρουσιάζεται με την κλασική φουστανέλα του.


Για την ιστορία να πούμε πως 1896 η Αυστραλία είχε ένα και μόνο εκπρόσωπο στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που τα πήγε καλύτερα από κάθε άλλο συναθλητή του. Κέρδισε τρία μετάλλια, δύο χρυσά ένα χάλκινο, άσχετα εάν οι τρίτοι δεν έπαιρναν μετάλλιο, σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα. Στον στίβο και στο τένις. Αυτός ήταν ο Εντγουϊν Φλακ

Στην Αυστραλία ελάχιστοι έμαθαν για τις επιτυχίες του. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να μάθουν ότι ένας συμπατριώτης του είχε καταφέρει τόσα πολλά στην Αθήνα!
Όταν έγινε γνωστό ότι θα γίνουν στην Ελλάδα Ολυμπιακοί Αγώνες ο Φλακ, που τότε σπούδαζε στo Λονδίνο, δεν έχασε την ευκαιρία. Γοητευμένος για την Ελλάδα, είχε άλλωστε σπουδάσει ελληνική ιστορία στην Αυστραλία, αποφάσισε να πάει στην Αθήνα. Έξι μέρες ταξίδευε με πλοία, τρένα και… κάρα για να φθάσει στο προορισμό του.

Στα προκριματικά των 800μ τερμάτισε πρώτος παίρνοντας θριαμβευτικά το εισιτήριο για τον τελικό. Την επόμενη αγωνίστηκε στα 1.500 μέτρα. Λίγο πριν τον τερματισμό έτρεχε δίπλα-δίπλα με τον Αμερικανό Άρθουρ Μπλέικ που ήταν φαβορί για το χρυσό. Το δυνατό φίνις του Φλακ τον βοήθησε να κερδίσει αφήνοντας πέντε, τουλάχιστον, μέτρα πίσω τον αντίπαλό του.

Επόμενο τεστ ο Μαραθώνιος. Αν και δεν είχε τρέξει ποτέ του περισσότερο από 10 χιλιόμετρα μπήκε στον επίπονο αυτό αγώνισμα και "κοντραρίστηκε" σκληρά με τον Λούη.

Όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής ο Φλακ, που ποτέ δεν είχε συμμετάσχει σε αγώνα μεγαλύτερο των 10 μιλίων, ζοριζόταν, με τον Λούη στο κατόπι του.

Στα 34 χιλιόμετρα, ο "νερουλάς από το Μαρούσι" έφτασε τον Αυστραλό λογιστή. Για λίγο έτρεξαν δίπλα δίπλα, αλλά γρήγορα ο Φλακ άρχισε να παραπαίει. "Βοηθήστε τον, θα πέσει", ζήτησε από τους θεατές ένας φίλος του Φλακ, που ακολουθούσε τους δρομείς. Ο Φλακ, στα πρόθυρα του ντελίριο, νόμισε ότι δεχόταν επίθεση και χτύπησε έναν ανύποπτο Έλληνα με γροθιές. Λίγες στιγμές αργότερα, τον φόρτωσαν σ' ένα κάρο και τον μετέφεραν στο Στάδιο, όπου δέχθηκε τις περιποιήσεις του ίδιου του πρίγκιπα Νικολάου.

Με λίγο μπράντι κι έναν κρόκο αβγού, ο Φλακ συνήλθε. Στα αυτιά του ηχούσαν ήδη οι ζητωκραυγές του πλήθους που παραληρούσε για τη νίκη του Λούη.

Οι Βρετανοί αθλητές που ήταν και φίλοι του Φλακ τον ονόμασαν "λιοντάρι της Αθήνας"
Στην Αυστραλία επέστρεψε το 1898 κι ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση. Αργότερα αγόρασε μια φάρμα στο Μπέργουϊκ κι έζησε το υπόλοιπο της ζωής του. Ενδιάμεσα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και εκπροσώπησε σε συνέδρια την Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας.
Εκεί στήθηκε ανδριάντάς του, το 1996, έναν αιώνα μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών και τώρα θα έρθει να τον συντροφεύσει ο ανδριάντας του Λούη.

"Είναι ξέχωρη τιμή μας αλλά και σωστό να έχουμε στο Μπέργουϊκ τους ανδριάντες δυο θρύλων των Ολυμπιακών Αγώνων", είπε ο Φιλελεύθερος βουλευτής του Γκέμπρουκ, Μπραντ Μπάτιν.
Αξίζει να αναφερθεί πως άγαλμα του Σπύρου Λούη έχει στηθεί και σε δήμο του Σίδνεϊ.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρωτεύουσα της Αρμενίας εορτάζει σήμερα το 2793ο ιωβηλαίο της.



Η πόλη Ερεμπούνι (Erebuni), που βρισκόταν στο έδαφος του σημερινού Ερεβάν, είχε ιδρυθεί το 782 π.Χ., δηλαδή 29 χρόνια πριν την ίδρυση της Ρώμης, στην νοτιοανατολική οροσειρά της Αρμενίας. 
Μαρτυρεί για αυτό μία πλάκα με την χαραγμένη πάνω της σε σφηνοειδή γραφή ημερομηνία της ίδρυσής της πόλης. 
Η πλάκα αυτή φυλάγεται στο μουσείο-φρούριο του Ερεμπούνι.

 Με την ευκαιρία του ιωβηλαίου της πόλης στο Ερεβάν διοργανώθηκαν διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις – λαϊκά πανηγύρια, συναυλίες και θεματικές εκθέσεις. 
Η γιορτή της πόλης, που συνέπεσε χρονικά με την 20η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αρμενίας, θα κλείσει με  τα φανταχτερά πυροτεχνήματα.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΜΕ GREEKLISH ΣΤΑ DVD ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ!

Τα λόγια είναι περιττά: 


Πραγματικά συγκρατούμαστε πολύ για να μην εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε, από τη στιγμή που είδαμε το παραπάνω τερατούργημα των μαθημάτων να αναγράφονται στην γνωστή βαρβαρική γραφή "greeklish"!

Και μην τολμήσει κανείς να πει πως "δεν γινόταν αλλιώς", γιατί μια χαρά γράφονται όλα τα αρχεία υπολογιστή στα ελληνικά!

Η Αννούλα της Μπίλντερμπεργκ, ξεκίνησε το τελικό στάδιο της διάλυσης της Παιδείας, ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΟ!

 Οι ελληνες αρχαιολόγοι αναλαμβάνουν δράση



Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και πολύ καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο περιβάλλων χώρος του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου, αφού η οδός Τοσίτσα, με την αδιαφορία της πολιτείας, έχει παραδοθεί στην εμπορία ναρκωτικών μόλις 200 μ. από την είσοδο του κεντρικού κτιρίου του ΥΠΠΟΤ, μπροστά στο μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, δίπλα στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, κάτω από το βλέμμα χιλιάδων τουριστών καθημερινά, με καθημερινό κίνδυνο για τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΤ και τους κατοίκους της περιοχής.
Η αδράνεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αποστερεί το κέντρο της Αθήνας απόέναν ζωντανό πολιτιστικό πόλο, που ορίζεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το γειτονικό Επιγραφικό Μουσείο, το Ακροπόλ, το κτίριο του ΥΠΠΟΤ στη Μπουμπουλίνας και το Πολυτεχνείο ως και την περιοχή του Εθνικού Θεάτρου, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Ένα ενιαίο δίκτυο πολιτιστικών δράσεων σε ολόκληρη αυτή την περιοχή θα μπορούσε να αποτελεί στόχο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε γόνιμη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Πολυτεχνείο, την ΑΣΚΤ, καλλιτέχνες και δημιουργούς.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παίρνει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας βδομάδας με τίτλο «Επτά μέρες ζωής στην Τοσίτσα» το διάστημα 1-7 Οκτωβρίου 2011.
όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους   : Στο διάστημα αυτό θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με άλλους φορείς, να μετατραπεί ο πεζόδρομος της Τοσίτσα σε ζωντανό χώρο πολιτισμού, με εκπαιδευτικές δράσεις των Μουσείων, με εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, συζητήσεις και εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, η Τοσίτσα να μετατραπεί σε ανοιχτό δημόσιο χώρο αναψυχής με «τραπεζάκια έξω» όπου οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι περαστικοί θα μπορούν να κάτσουν να πιουν τον καφέ τους, να διαβάσουν εφημερίδα, να συζητήσουν.
Για τις εκδηλώσεις αυτές ζητάμε τη συνδρομή σας, ώστε να αποδείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για την περιοχή, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι διαχείρισης του ιστορικού κέντρου.
Η συμβολή σας θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
  • Έκθεση έργων ή δημιουργία έργων στον πεζόδρομο ή στον προαύλιο χώρο των Μουσείων
  • καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά ή/και μεγάλους,
  • παρουσίαση προτάσεων για μια άλλη αρχιτεκτονική ή καλλιτεχνική πρόταση για το ιστορικό κέντρο (με τη μορφή εκδήλωσης ή έκθεσης φωτογραφίας ή μακέτας),
  • θεατρικές παραστάσεις, μονολόγους, εικαστικά δρώμενα
Από κοινού θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και πολλές άλλες δράσεις ή συμπράξεις. Άλλωστε, στόχος είναι οι εκδηλώσεις αυτές να μετατρέψουν την Τοσίτσα σε ανοιχτό χώρο δημιουργίας και έκφρασης, με ελευθερία για τους δημιουργούς.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

«Σκότωσε» τον καρκίνο σε δύο μέρες


Ο 72χρονος Brian Brooks «χτυπήθηκε» από τον καρκίνο και οι γιατροί του έδιναν μόλις 12 μήνες ζωής. Κι όμως κατάφερε να «σκοτώσει» τον καρκίνο μέσα σε δύο μόλις μέρες, αφού υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή θεραπεία.
Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από καρκίνο κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εξέτασης στο έντερο. Του είπαν ότι το παχύ του έντερο και το συκώτι του ήταν «γεμάτα» με καρκίνο. Μην έχοντας να χάσει τίποτα, αποφάσισε να υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος, που ονομάζεται Foxfire και της οποίας ηγείται το ερευνητικό κέντρο για την αντιμετώπιση του καρκίνου Bobby Moore Fund.

Η θεραπεία βασίζεται στην απευθείας χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας σε όγκους βαθιά μέσα στο σώμα, με τη βοήθεια μικροσκοπικών ραδιενεργών «κόκκων» (λέγονται μικροσφαιρίδια) που εγχέονται στο αίμα.
Τα ραδιενεργά μικροσφαιρίδια «παγιδεύονται» μέσα στον καρκινικό όγκο και η ακτινοβολία τους σκοτώνει τα κύτταρά του, προκαλώντας ελάχιστες βλάβες στους υγιείς ιστούς.
Οι καρκινικοί όγκοι «σκοτώθηκαν» μετά από δύο ημέρες θεραπείας, γεγονός που επέτρεπε στους γιατρούς να θεραπεύσουν τον μεταστατικό καρκίνο που είχε στο παχύ έντερο.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ασθενείς.
Το κέντρο The Bobby Moore Fund ιδρύθηκε από τη Stephanie Moore το 1993 στη μνήμη του συζύγου της Bobby, ο οποίος έχασε τη ζωή του από καρκίνο του εντέρου σε ηλικία 51 ετών.
Ήταν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας που είχε πάρει το παγκόσμιο κύπελλο, ενώ ήταν και αρχηγός της West Ham.
Ο Brian Brooks περιγράφει την περιπέτειά του ως «θαύμα». «Ήμουν καταδικασμένος σε θάνατο, κάτι που δε μπορούσα να διαχειριστώ. Η οικογένειά μου ήταν συντετριμμένη και το χειρότερο για μένα ήταν ότι δε θα μπορούσα να δω την τρίχρονη εγγονή μου να μεγαλώνει. Ποτέ όμως δεν έχασαν την ελπίδα τους και μου συμπαραστάθηκαν πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς μου».
«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο καρκίνος να επιστρέψει. Τώρα είναι σε ύφεση και αυτό είναι κάτι που οι γιατροί δεν πίστευαν ότι μπορεί να συμβεί».

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Λευκάδα | Σημαντικές προσπάθειες για την προστασία των αδέσποτων



undefined
Σημαντικές κινήσεις υπέρ της προστασίας των ζώων έχει κάνει το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας, μια μικρή εθελοντική φιλοζωϊκή ομάδα που έχει αναλάβει την προστασία και πλήρη μέριμνα για τα αδέσποτα του νησιού. Ο Δήμος τον Αύγουστο γέμισε την πόλη και χωριά του νησιού, με αφίσες, που προέτρεπαν τους κατοίκους να φροντίζουν τα μικρά ζώα και να τους παρέχουν νερό, αφήνοντάς το έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις μελών της φιλοζωικής οργάνωσης, η καμπάνια έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο, αφού σχεδόν έξω από κάθε σπίτι έβλεπε κανείς και ένα μπολάκι με νερό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εκδώσει ψήφισμα στην αρχή του καλοκαιριού, σύμφωνα με το οποίο απαγορευόταν η λειτουργία τσίρκο στο νησί, εξαιτίας της κακοποίησης που τυχαίνουν τα ζώα. Παρόλα αυτά στη Λευκάδα μέσα στο καλοκαίρι έφτασε ένα τσίρκο, το οποίο τα μέλη της οργάνωσης έσπευσαν να απομακρύνουν. Αφού πρώτα ειδοποιήθηκαν οι Δημοτικές Αρχές, δεν χορηγήθηκε στις νταλίκες του τσίρκου άδεια για να κατασκηνώσουν με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν με τη συνοδεία της δημοτικής αστυνομίας.
Τελικά οι εργαζόμενοι στο τσίρκο αναγκάστηκαν να νοικιάσουν ιδιωτικό χώρο και παρουσίασαν νούμερα μόνο με κλόουν και ακροβάτες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στην προηγούμενη παράστασή τους στην Κέρκυρα είχαν παρουσιάσει και άλλα νούμερα με ζώα.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Δημοσίευμα σε Ιταλική εφημερίδα σχετικά με την εκδήλωση-φόρο τιμής στον Νικηφόρο Βρεττάκο

     Μετάφραση από άρθρο της Ιταλικής  Εφημερίδας ‘’EUREKA’’:

"Μαγικό  Ηλιοβασίλεμα''

Σχεδόν τυχαία βρέθηκα μια Κυριακή, πριν από μερικούς μήνες, με κάποιους φίλους, μεταξύ αυτών ένας καταγόμενος από την Σπάρτη και έτσι μεταξύ ενός ποτηριού μπύρας και ένα σουβλάκι, η συζήτηση έφτασε γύρο από τους Έλληνες ποιητές που ίσως ακούγοντε λιγότερο από εκείνους που γίνανε διάσημοι, αλλά άφησαν πολύτιμους στοίχους.

Ένας από αυτούς είναι αναμφίβολα ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος, του οποίου γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια από την γέννησή του, το 2012 .

Πολλαπλές είναι οι συλλογές που μας άφησε και η ανάγνωση των στοίχων του, που ξεχειλίζουν από φώς, λουλούδια, φρούτα, δέντρα, θάλασσα, ήλιο, αέρα, μοιάζουν με εικόνες που τοποθετημένες δίπλα σε έννοιες όπως την ψυχή, την αιωνιότητα, την πατρίδα, μας χαρίζουν μία χρωματιστή και μελωδική παύση τόσο χαλαρωτική όσο αναζωογονητική.

Τα πάντα, ως συνήθως, στην ποίηση εξαρτούνται από την ερμηνεία τους. Έτσι, ένα πρωί, ωθουμένη από περιέργεια, του πώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα, «Το Ηλιοβασίλεμα», πρότεινα στα παιδιά του Il Mulino Magico, να μου περιγράψουν με λόγια ή ζωγραφιές τι είχαν καταλάβει από το ποίημα που μόλις είχαμε διαβάσει. Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικό! Σαράντα περίπου διαφορετικές ερμηνείες. Ο Μάριος, 4 χρονών, ζωγράφισε ένα ανθρωπάκι με ένα τεράστιο κίτρινο στέμμα στο κεφάλι του, ερμηνεύοντας έτσι την λέξη «Ηλιοβασίλεμα» ως τον Βασιλιά του Ήλιου, ενώ η Δανάη γέμισε σχεδόν όλο το χαρτί με έναν πορτοκαλί ήλιο, κάτω από τον οποίο ζωγράφισε ένα πράσινο κρεβάτι και γύρω γύρω μουσικά όργανα. Η Εβίτα περικύκλωσε τον σκούρο κιτρινωπό ήλιο που μπαίνει στην θάλασσα με ένα ουράνιο τόξο που η ίδια αγκαλιάζει, ενώ είναι σίγουρα συγκινητικό εκείνο του Νικόλα που κάτω από έναν ουρανό βαμμένο κόκκινο σαν την φωτιά, ζωγράφισε τον ήλιο που με τις ακτίνες του αγγίζει την μπλε σκούρα θάλασσα και δίπλα, έναν μεγάλο άνθρωπο που έχει σε όλο του το πρόσωπο γραμμούλες από γαλάζιο μαρκαδόρο: τα δάκρια. Ο άνθρωπος κλαίει, μου εξηγεί, γιατί όταν ο ήλιος δύει η ημέρα τελειώνει και εκείνος, το ανθρωπάκι, δεν θέλει τίποτα να φτάνει στο τέλος. Είναι και αυτή ποίηση, ποίηση που πηγάζει από εκείνη του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Με αυτό το πνεύμα λοιπόν, το Il Mulino Magico στηρίζει την ανοιχτή σε όλους εορταστική εκδήλωση, που οργάνωσε το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης, ο Σύλλογος Κροκεατών Αθήνας
υπό την συντόνιση του κ. Βασίλη Σταύρου, για την εκατονταετή επέτειο από την γέννησή του, ως φόρο τιμής για την ζωή και το έργο του που θα λάβει χώρα στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 19:30, κατά την διάρκεια της οποίας θα απαγγελθούν και θα ερμηνευτούν από μια χορωδία με την συνοδεία γνωστής ορχήστρας τα ποιήματα του ποιητή Βρεττάκου.

Επίσης, από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο θα φιλοξενήσει το Αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Ennia Daniela Dall’Ora